Expozitia retrospectivă subREAL de la MNAC la SALT Istanbul - eveniment organizat cu sprijinul ICR Istanbul

In perioada 8 mai-11 august 2013 o selectie importantă de lucrări din expozitia retrospectivă a colectivului de artisti subREAL, prezentată la Muzeul National de Arta Contemporană Bucuresti (MNAC) va fi preluată de către Centrul de arta contemporană SALT, Istanbul. Evenimentul are loc cu sprijinul ICR Istanbul si face parte din colaborarea de lunga durata dintre cele doua institutii, initiată în 2011. Cu ocazia vernisajului de pe 8 mai vor fi prezenti atât artistii Călin Dan, Iosif Kiraly si Dan Mihăltianu cât si curatorul Raluca Velisar de la MNAC. Pe 9 mai „the Walk-in Cinema” din centrul SALT Beyoglu va găzdui o dezbatere publică cu cei trei artisti, mediata de Vasif Kortun, important curator turc si presedintele SALT.
Practica artistică a „grupului de actiune” subREAL se axează pe critica politică si socio-culturală într-un limbaj vizual viguros punctat de un simt al umorului ascutit. SubREAL a luat fiintă în România în aprilie 1990, cu scopul declarat de a „exorciza reziduul decadelor de opresiune comunistă”. La scurt timp, grupului i s-a alaturat arhitectul si fotograful Iosif Kiraly.
Lucrările produse de subREAL între 1992 si 1993 (Soseaua Est-Vest, Alimentara, Je t’aime, moi non plus) releva fatetele multiple ale regimului comunist si transformarile lor ulterioare. In 1992 instalatia realizată pentru „Bienala 3 Istanbul” a adus împreună orasele Bucuresti si Istanbul. Instalatia subREAL Draculaland, aduce în discutie cliseele presei vestice despre Romania din perioada respectivă cât si discursul nascent nationalist. Seria combina fictiunea si realitatea utilizand surse multiculturale si personale in instalatii complexe care abundă in ironie si subversiune. Dan Mihăltianu părăseste grupul în acea perioadă pentru o cariera individuală. Acum un duo, grupul obtine o rezidenta de un an la Kunstlerhauss Bethanien in Berlin, fapt care marchează o noua etapă în viata artistică a subREAL Distanta fată de România le permite sa initieze seria Arhiva Istoria Artei (1995-1996), a carei material principal sunt arhive fotografice si taieturi din reviste de arta. Această introducere a fost urmata de o serie de evenimente, instalatii si performante; Servind Arta (1997-1999) examineaza aura si universul din jurul obiectelor de arta, in timp ce seria Intervievand orasele (1999-2005) se concentreaza pe caracterele si structurile de suport necesare pentru prezentarea artei, articuland un registru subiectiv insa relevant al relatiilor personale cu oameni, locuri si obiecte.
Expozitia de la MNAC a fost realizata de curatorul Raluca Velisar, iar selectia si expozitia de la SALT Istanbul a fost făcută în colaborare cu curatorul turc Duygu Demir (SALT), în urma vizitei sale la Bucuresti în 2012 in cadrul programului de mobilitate ICR Istanbul.