Expoziţia „Lumea mică a celui mic“ - cea de-a doua sală a Muzeului Copilăriei

În perioada 3 mai – 3 iunie 2012, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (Sala Irina Nicolau) va fi deschisă expoziția „Lumea mică a celui mic“ – Muzeul Copilăriei din cadrul proiectului european Childhood. Remains and Heritage / Copilăria. Rămăşiţe şi patrimoniu derulat de Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Institutul Cultural Român, Association pour la Promotion de l’éducation des enfants (Franţa) şi Muzeul din Lębork (Polonia), în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Național din România și Mercury360.
Din punct de vedere magico-ritual, vârsta copilăriei era alcătuită din perioade successive de creștere, bine marcate de praguri de trecere, fiecare cu regulile și cu inventarul lui de recuzită simbolică. Fiecare prag însemna evoluția celui mic într-un spațiu nou, marcarea unor etape noi de vârstă și a unei autonomii corporale / fizice crescute.
Ce se întâmplă însă astăzi la sat sau în lumea orașului cu aceste trepte simbolice pe care le urca pruncul cu ajutorul grupului social?


Program de vizitare: de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Intrarea este liberă.
Mai multe detalii aici

Prima expoziţie din cadrul Muzeului Copilăriei a fost „Ivirea. Dinspre duhuri spre Duh“ şi s-a desfăşurat în perioada 14 martie – 15 aprilie 2012.
Proiectul european Childhood. Remains and Heritage / Copilăria. Rămăşiţe şi patrimoniu coordonat de Muzeul Naţional al Ţăranului Român oferă ocazia rară de a urmări și a participa (cu idei, obiecte şi poveşti) la realizarea unui muzeu virtual al copilăriei. Muzeul va prezenta nu numai tradiţiile rurale, dar şi pe cele urbane, nu numai trecutul îndepărtat, ci şi pe cel recent, precum şi prezentul în plină schimbare, cu scopul de a pune în valoare atât diferenţele locale, cât şi percepţia comună în timp şi spaţiu asupra copilăriei.

Proiect finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului și Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține.