Expoziţia de pictură semnată de Mircea Paul Goreniuc, la Beijing - articol apărut pe site-ul Radio China Internațional în limba română

Expozitia de pictura semnata de Mircea Paul Goreniuc, la Beijing - articol aparut pe site-ul Radio China International in limba romana

În data de 25 octombrie 2016 pe site-ul Radio China Internațional în limba română a apărut un articol despre expoziția de pictură a artistului Mircea Paul Goreniuc organizată la sediul ICR Beijing.

În cele ce urmează afișăm conținutul articolului:

Expoziţia de pictură pe mătase „Bucurie pură" a artistului român Mircea Paul Goreniuc a avut loc în perioada 3 septembrie - 25 octombrie 2016 la ICR Beijing.

În cadrul acesteia au fost expuse 26 de picturi pe mătase şi o sculptură. Privind aceste tablouri abstracte cu compoziţii inedite şi frumos colorate, vizitatorii şi-au pot imagina că zboară prin spaţiul cosmic împânzit de puzderii de constelaţii stelare licărind pe bolta albastră a cerului, la fel cum se vede prin telescopul Hubble.

Mircea Paul Goreniuc, născut în 1942 la Bucureşti, a început de la o vârstă fragedă să sculpteze în rădăcini de copaci - zmeie, iele, balauri, măşti impresionante, personaje. În 1970 a plecat în Germania, unde a lucrat ca şi muncitor pe şantiere de construcţii, a cioplit monumente funerare, dar a şi studiat la Academia de Artă din Műnchen. După aceea a plecat în SUA, unde şi-a făcut studiile la Universitatea din San Francisco, obţinând diploma de Master of Fine Arts in Sculpture with Great Distinction. Accentul creaţiei sale artistice este plasat în sculptura monumentală, pacea, armonia şi mediul ecologic constituind lait-motivul creaţiilor sale.

Mircea Paul Goreniuc este un sculptor şi un pictor talentat. A avut până acum, 11 expoziţii personale în diferite ţări ale lumii, a participat la 25 de expoziţii. Multe dintre sculpturile sale se găsesc în colecţii particulare, în muzee importante, unele sunt montate în oraşe americane, aducând frumosul oamenilor şi mediului. A obţinut cu lucrările sale foarte multe premii.

Cu toate că artistul este stabilit de 45 de ani în SUA, iubeşte meleagurile sale natale, întorcându-se din când în când în România. Anul acesta, în primăvară, a deschis o expoziţie personală în sectorul 2 din Bucureşti. Cu ani în urmă, a făcut portrete în bronz pentru Majestatea Sa Regele Mihai şi soţia acestuia, Regina Ana, precum şi pentru ale personalităţi marcante din România, precum scriitorul Fănuş Neagu, artistul Tudor Gheorghe, regizorul de film Sergiu Nicolaescu şi marele actor Radu Beligan.

Până acum, artistul a participat la 4 din cele 6 ediţii ale Bienalei de artă de la Beijing, începând din 2003. În Parcul de Sculpturi Internaţionale Beijing se află, la loc de cinste, o sculptură mare de metal realizată de el, care atrage, zilnic, atenţia şi interesul multor vizitatori chinezi. În 2003, la invitaţia ambasadorului Viorel Isticioaia, el a organizat o expoziţie de pictură şi sculptură în saloanele Ambasadei Române la Beijing. El a donat o sculptură şi alte creaţii municipiului Beijing. A participat şi la concursul pentru sculpturile din Parcul Olimpic din Beijing. A vizitat Radio China Internaţional şi redacţia română, un tablou al său fiind pus în redacţie.

Expoziţia „Bucurie pură" exprimă bucuria artistului în procesul şi rezultatele creaţiei. Cu toate că artistul Mircea Paul Goreniuc nu a putut veni la vernisajul expoziţiei de la Beijing, artistul a transmis elevilor-vizitatori de la o şcoală de artă plastică din Beijing că:

„Arta este o comunicare directă de la un suflet la altul. Cred în simplitatea armonioasă a volumelor prin crearea unei lucrări care să fascineze prin frumuseţe, compoziţia culorilor şi originalitate.

Ca artist ai nevoie de o viaţă întreagă să-ţi găseşti stilul personal, să-l distilezi, să fii în stare să exprimi un gând prin spaţii negative şi pozitive, culoare şi compoziţie, creând o artă abstractă atrăgătoare şi originală, care să atingă o coardă în sufletul privitorului.

Dacă o artă vizuală are nevoie de multă vorbărie şi explicaţii îndelungate, acea artă pentru mine nu are valoare. Deoarece nu a atins sufletul privitorului, fiindcă nu a avut magia respectivă. Arta abstractă de calitate, care este un salt superior de la arta realistă, crează ceea ce nu a mai existat înainte, ceva nou, original şi magic." (Luo Dongquan, 25 octombrie 2016)

Articolul poate fi citit la următorul link: http://romanian.cri.cn/341/2016/10/25/1s173893.htm