Expoziţia de pictură, desen şi grafică ANTONIO ZUMINO (1864–1927) UN ARTIST FRIULAN ÎNTRE ITALIA ŞI ROMÂNIA

Sâmbătă, 19 decembrie 2015, la ora 17,00, în Galeria Spazio d'Arte «Ciro di Pers» - Palatul Municipal din Majano (UD), Primăria Majano, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, Parohia Sf. Apostoli Petru şi Pavel din Majano, Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi, cu susţinerea Institutului Cultural Român şi a Comunităţii Colinare din Friuli, în colaborare cu Asociaţia Culturală Zemlja, Asociaţia socio-culturală italo-română «George Enescu» din Sacile, Mauro Vita - restaurare şi conservare, au organizat vernisajul expoziţiei de pictură, desen şi grafică Antonio Zumino (1864-1927) un artist friulan între Italia şi România.

În deschiderea expoziţiei au intervenit Conf. univ. dr. Cristian Luca (Directorul adjunct al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia), Lector univ. dr. Dan Basarab Nanu (Directorul Muzeului de Artă Vizuală din Galaţi), Arh. dr. Paolo Tomasella (curatorul expoziţiei, expert în cadrul Institutului pentru patrimoniul cultural al regiunii Friuli Venezia Giulia) şi domnul Lieto Molinaro, viceprimar şi consilier local coordonator al Direcţiei de Cultură a municipalităţii. Intrarea liberă; pentru informaţii suplimentare: tel.: 041 52 42 309; e-mail: istiorga@tin.it

Expoziţia aduce în atenţia publicului, prin expunerea în perioada 19 decembrie 2015-24 ianuarie 2016 în Galeria Spazio d'Arte «Ciro di Pers» din Palatul Municipal din Majano, cea mai mare parte dintre lucrările cunoscute ale artistului Antonio Zumino: pictură de şevalet, desen, grafică executată prin diferite tehnici. Operele provin din pinacoteca şi arhiva Parohiei Sf. Apostoli Petru şi Pavel din Majano, din colecţia municipalităţii din Majano şi din patrimoniul Muzeului de Artă Vizuală din Galaţi. Antonio Zumino (Majano, 1864-Roma, 1927), originar din regiunea Friuli (Italia), s-a format ca pictor la Academia de Arte Frumoase de la Veneţia, apoi a ajuns în România ca urmare a unor angajamente de execuţie a picturii murale din diferite lăcaşuri de cult şi edificii laice. A locuit vreme de aproape 32 de ani în România, la Brăila şi îndeosebi la Galaţi, unde a excelat atât în pictura de şevalet, cât şi în grafică, acvaforte, acvatintă, xilogravură, etc., predând totodată lecţii private de desen şi pictură în ulei; printre elevii săi s-au numărat viitoarele artiste avangardiste Lola Schmierer Roth şi Jeanne Helder Coppel. Peisagist talentat, Antonio Zumino a înfăţişat în lucrările sale personaje şi frenezia activităţilor specifice celor două mari porturi dunărene în care a rezidat, dar şi cotidianitatea mediului rural. Observator atent şi sensibil al universului urban dunărean, Zumino a fost un exponent al academismului, stil ce şi-a manifestat vitalitatea în peisagistică şi în portretistica adaptată la gustul local, aceasta din urmă îngăduindu-i artistului să-şi pună în valoare remarcabilul simţ al detaliului fizionomic. Pentru Antonio Zumino, România a devenit patria sa adoptivă, aici s-a consacrat ca pictor şi a trăit cei mai fecunzi ani ai carierei sale artistice, cele mai reprezentative dintre lucrările sale datând din perioada în care a rezidat în porturile Brăila şi Galaţi. Zumino este un exponent încă nu îndeajuns de cunoscut al tradiţionalismului în pictura românească din ultimul sfert al secolului al XIX-lea şi din anii dinaintea izbucnirii Primului Război Mondial, un artist de mare talent, un pedagog priceput ce a ştiut să-şi îndrume elevii pe drumul modernităţii. Deşi opera sa poate fi încadrată în curentul academic al artei româneşti, Zumino a dovedit o evidentă versatilitate în anii ce au precedat Primul Război Mondial, adaptându-se la realităţile vremurilor şi tinzând către introducerea unor elemente inovative îndeosebi în lucrările realizate în a doua decadă a veacului XX.


Organizatori: Primăria Majano, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, Parohia Sf. Apostoli Petru şi Pavel din Majano, Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi.

Cu susţinerea: Institutul Cultural Român, Comunitatea Colinară din Friuli.

Cu colaborarea: Asociaţia Culturală Zemlja, Asociaţia socio-culturală italo-română «George Enescu» din Sacile, Mauro Vita - restaurare şi conservare.