Expoziția de artă vizuală ,,Atelier de memorie " în spațiul Piccola Galleria

Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, organizează, în perioada 8-18 martie 2023, în spațiul Piccola Galleria, expoziția de artă vizuală Atelier de Memorie, care va cuprinde lucrări recente ale artiștilor Suzana Dan, Irina Florescu, Virginia Georgescu, Dumitru Gorzo, Viorel Grigore, Adrian Lulciuc, Emilia Persu, Alexandru Rădvan, Izvora Stâncel Duce, absolvenți ai promoției 1998, clasa profesorului Florin Mitroi, secția Pictură a Universității Naționale de Artă București.

Vernisajul expoziției, care va avea loc miercuri, 8 martie 2023, ora 17:00, va cuprinde prezentarea romanului Il prigioniero del poeta Ovidio Nasone, al scriitorului Liviu Lungu, apărut la Editura Rediviva din Milano și un recital de muzică veche românească și folclor interpretat în cheie contemporană, susținut de Daniel Marinescu.

Expoziția reflectă experienţa unei generaţii de artişti care, prin activitatea lor, au contribuit direct la formarea a ceea ce înseamnă, în acest moment în România, unul din segmentele reprezentative ale artelor vizuale contemporane. O primă etapă a proiectului a fost prezentată la Accademia di Romania in Roma, în perioada 2-28 mai 2019, sub titlul Sulla lama del coltello.

Suzana Dan este artist vizual și manager cultural, manager al Rezidenței BRD Scena9, co-fondatoare și președinte a Asociației Ephemair, inițiatoare, director NAG – Noaptea Albă a Galeriilor, cu o vastă activitate în domeniul artelor vizuale, atât ca artist cât și ca manager cultural. Între 2004 și 2014 a fost asistent curator / muzeograf la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC).

Irina Florescu este artist vizual, implicată în inițierea și coordonarea a numeroase expoziții. În 2015 a primit Premiul Filialei Pictură București. Este președinta Societății Visarta.

Virginia Georgescu este artist vizual și profesor de educație plastică. Din 2006 trăiește și lucrează la Bruxelles. În prezent, este profesor de arte la Școala Europeană Bruxelles 4.

Dumitru Gorzo este artist vizual, membru fondator al Grupului Rostopasca. Este cunoscut atât pentru activitatea foarte bogată, cât și pentru unele lucrări explicit provocatoare.

Viorel Grigore este un artist vizual cu activitate bogată și diversă, de la pictură de șevalet la grafică publicitară, de la muzeograf (MNAR și MNAC) și mediator cultural la profesor de desen.

Adrian Lulciuc este un artist vizual cu activitate bogată de atelier, dar mai puțin cunoscută publicului larg. Trăiește și lucrează în locuința-atelier din Chitila. În 2001 a primit bursa pentru tineri artiști a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Emilia Persu este o artistă vizuală și organizatoare de expoziții, cu o bogată activitate artistică în țară și în străinătate, implicată, în diverse etape și cu diferite roluri, în activitatea managerială a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Coperta cărții Il prigionero del poeta Ovidio Nasone este ilustrată de Emilia Persu.

Alexandru Rădvan este lector universitar la Facultatea de Pictură a Universității Naționale de Artă din București și un foarte cunoscut artist atât în țară cât și în străinătate. În 1999 a fost bursier la IRCCU Veneția. Are lucrări în colecția Muzeului Național de Artă Contemporană, a Muzeului de Artă din Cluj și a Muzeului Municipiului București – Pinacoteca Bucureștiului.

Izvora Stâncel Duce s-a stabilit în Statele Unite, unde trăiește și lucrează de foarte mulți ani. A deschis ultima expoziție personală din România în 1999, la Galeriile de artă Humanitas din Alba Iulia; în 1999 a expus la IRCCU Veneția.

Daniel Marinescu, asociat temei expoziției, este pasionat de muzică. În august 2022 a susținut recitalul de chitară, voce, blockflote și procesoare electronice la Galeria Fantom din Berlin, sub titulatura Folklore and Layers of Reality, eveniment care va fi reeditat în expoziția Atelier de memorie.

Liviu Lungu este arheolog, conservator la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și prozator. A publicat peste 20 de volume; prezentarea romanului Il prigioniero del poeta Ovidio Nasone, publicată de Editura Rediviva în 2018, în limba Italiană, va veni în completarea proiectului, aducând un plus de lumină asupra unor surse de documentare din spatele operei artiștilor grupului.

Expoziția va fi deschisă zilnic, între orele 10:00-12:00 și 16:00-19:00, cu excepția zilei de luni, când va fi închis.