Expoziția colectivă „Perspectiva Cluj”. Traiectorii dinamice de la Centrul de Interes

Expoziția colectivă

Perspectiva Cluj. Traiectorii dinamice de la Centrul de Interes

Radu Abraham & Ovidiu Leuce, Delia Avram, Sasha Bandi, Mathias Bar,Andrei Budescu, Ana Horhat & Vlad Sulea, Florin Ștefan

Curatori : Gaia Bobò și Marcello Smarrelli

Opening: miercuri 15 noiembrie 2023 de la 18.30 la 21.00

Din 16 noiembrie 2023 până pe 27 ianuarie 2024

Silos e Spazio Molini, Fondazione Pastificio Cerere

Via degli Ausoni 7 - Roma

Accademia di Romania in Roma, în colaborare cu Fondazione Pastificio Cerere și Centrul de Interes din Cluj-Napoca, susține participarea celor 9 artiști invitați în cadrul expoziției „Perspectiva Cluj”, ce va avea loc în perioada 15 noiembrie 2023- 27 ianuarie 2024, la sediul Fundației Pastificio Cerere din Roma (Via degli Ausoni, 7).

Expoziția este curatoriată de către Gaia Bobò, critic de artă și Marcello Smarrelli, directorul artistic al Fundației Pastificio Cerere. Itinerariul expozițional prezintă o selecție de lucrări, dintre care unele au fost produse special pentru spațiile Fundației, create de Radu Abraham & Ovidiu Leuce, Delia Avram, Sasha Bandi, Mathias Bar, Andrei Budescu, Ana Horhat & Vlad Sulea și Florin Ștefan.

Expoziția este rezultatul cercetărilor desfășurate de cei doi curatori în cadrul rezidenței desfășurate la Cluj-Napoca în iulie 2023, în cadrul căreia au avut ocazia să cunoască artiști, arhitecți și designeri legați în diverse moduri de Centrul de Interes, un centru multifuncțional. extrem de activ pe scena clujeană. Cluj-Napoca este, de altfel, un oraș devenit deosebit de cunoscut pentru Școala de Pictură legată din incinta Academiei de Arte Frumoase, unde s-au format artiști de calibrul lui Victor Man și Adrian Ghenie.

Caracterizat printr-o abordare interdisciplinară, proiectul urmărește refacerea diferitelor viziuni posibile asupra orașului Cluj-Napoca și a producției sale artistice variate și surprinzătoare, ceea ce îl face o realitate de mare importanță în panorama culturală europeană. Se conturează un parcurs inter-generațional concentrat îndeosebi pe pictură, prin alăturarea dintre lucrările Deliei Avram (1980), Mathias Bar (1997), Sasha Bandi (1989) și Florin Ștefan (1968), dar un parcurs marcat și de dorința de a evidenția o colaborare între artişti, arhitecţi peisagişti şi designeri implicaţi în diferite moduri în definirea proiectelor şi perspectivelor viitoare. Este cazul colaborării dintre sculptorul Ovidiu Leuce (1981) și designerul Radu Abraham (1989), sau dintre arhitectul peisagist Ana Horhat (1980) și graficianul Vlad Sulea (1980).

Este evidentă rezonanța dintre istoria și activitățile Fundației Pastificio Cerere și cele ale Centrului de Interes, precum și rolul acestora în producerea și promovarea scenei culturale locale. Or tocmai aceste elemente constituie un prilej de reflecție asupra centrelor de producție artistică considerate puncte panoramice, privilegiate pentru observarea orașului ca ecosisteme în evoluție. În același timp, această experiență se prezintă ca un pas inițial într-un proces care vizează promovarea schimbului și cunoașterii reciproce a scenelor artistice din orașele Roma și Cluj-Napoca. 

Expoziția va fi deschisă publicului de joi, 16 noiembrie 2023 până sâmbătă, 27 ianuarie 2024, de marți până sâmbătă, de la 15.00 la 19.00, iar Luni cu programare: info@pastificiocerere.it; Tel. +39 06 45422960.