Evenimente culturale de excepție au loc la FITS cu sprijinul ICR

„Frumusețe” este tema celei de-a 29-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), care se va desfășura în perioada 24 iunie - 3 iulie 2022, cu Institutul Cultural Român partener. Publicul va putea viziona producții de teatru, dans, circ, film, musical, operă. Nu lipsesc din program spectacolele de teatru de stradă și alte performance-uri, concertele, lansările de carte sau expozițiile. Evenimentul reunește mari artiști ai scenei mondiale, oferind publicului posibilitatea de a se bucura de unele dintre cele mai apreciate spectacole ale lumii, recunoscute la nivel internațional și recompensate cu distincții prestigioase.

Această ediție se va prezenta atât în format fizic, cât și hibrid, astfel încât o parte dintre reprezentațiile din cadrul Festivalului, care vor avea loc în săli de spectacole, în spații neconvenționale, în biserici și în piețele centrale ale Sibiului, vor putea fi urmărite și pe site-ul oficial FITS, pe platforma digitală de streaming a FITS, www.scena-digitala.ro, precum și pe pagina de Facebook și canalul YouTube ale Festivalului. De asemenea, vor fi transmise tot online și alte spectacole marcante ale scenei contemporane internaționale care nu vor putea ajunge la Sibiu, dar care vor fi jucate la ore special programate pentru FITS, în spațiile unde au fost realizate, în țări precum Franța, Germania, Ucraina, Republica Moldova, Canada, Japonia, Coreea de Sud, SUA, Australia etc. FITS păstrează tradiția marilor reprezentații în spații deschise, la care accesul publicului va fi liber, iar suplimentar va difuza, în mediul online, o serie de spectacole cu acces gratuit.

Cu sprijinul ICR, vor avea loc conferințe ale unor mari personalități internaționale: „George Banu în dialog cu mari personalități invitate în FITS”;„Punți între culturi: România, Franța-Europa, Japonia” - sesiune de comunicări publice ale lui Silviu Purcărete„Dialog muzical: România - Franta - (Europa) – Japonia” – conferință specială a lui Vasile Șirli și seria de conferințe susținute de Andriy Zholdak (Ucraina-Germania) „Dialog cultural în timp de război: Shakespeare - soluție salvatoare”, cu următoarele teme: Shakespeare în anul 2022, Romeo și Julieta - Eros și Thanatos, Shakespeare pentru tinerii actori.

De asemenea, Institutul Cultural Român va susține prezentarea spectacolului „Hamlet în sos picant”, regia Alexandru Cozub, interpretat de actorii Teatrului Național Mihai Eminescu Chișinău.

„Vă adresez invitația ICR de a participa la conferințele unor mari personalități prezente la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și la spectacolul Hamlet în sos picant al Teatrului Național Mihai Eminescu Chișinău. Contribuția Institutului Cultural Român se îndreaptă anul acesta către spații cu care România are o prietenie aparte, precum Franța și Republica Moldova, dar și pentru a susține prezența la FITS a regizorului ucrainean Andriy Zholdak, care propune un Dialog cultural în timp de război, în contextul geopolitic deosebit de dificil din prezent, care afectează profund domeniul artistic și amenință patrimoniul cultural.” – Liviu Jicman, președinte ICR.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu este organizat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și sub Înaltul Patronaj al Președintelui Republicii Federale Germania, cu sprijinul Primăriei Municipiului Sibiu, al Consiliului Local Sibiu, Guvernului României, Ministerului Culturii, Ministerului Educației, Institutului Cultural Român.

Programul Festivalului poate fi accesat la următorul link: https://www.sibfest.ro.