Etno-jazz românesc la Benidorm şi Alicante

În perioada 25-27 aprilie 2010 acordeonistul Emy Drăgoi şi orchestra Jazz Hot Club Romania vor susţine două concerte extraordinare în Spania. Primul concert este programat pe 25 aprilie la Amfiteatrul Oscar Espla din Benidorm, iar cel de-al doilea pe 27 aprilie, la sala de concerte Club Informacion din Alicante. Evenimentele sunt organizate de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Ţării, Asociaţia Culturală Aripi din Alicante, Fundaţia Marconi pentru Comunicare, Relaţii Publice şi Educaţie, în parteneriat cu Universitatea din Alicante, Primăria din Benidorm şi compania Club Informacion.

Recunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni acordeonişti de jazz ai momentului, Emy Drăgoi electrizează de fiecare dată publicul prin surprinzătoarea sa improvizaţie, păstrând temele cunoscute cărora le adaugă valenţe noi. În noua sa creaţie, Emy Drăgoi a inclus aranjamente pe teme ale unor vechi cântece din repertoriul Mariei Tănase precum: „Bun îi vinul ghiurghiuliu", „Pe deal pe la Cornăţel", „Lume, Lume", „Aseară ţi-am luat cercei" sau „Ciuleandra". În timpul spectacolului vor fi proiectate imagini document, specifice perioadei interbelice.

Emy Dragoi s-a stabilit la Paris în 1996 şi a fost premiat în anul 2005 în Franţa, pentru contribuţia adusă culturii europene. Unul dintre proiectele sale importante este Festivalul Internaţional „Nopţi albe de acordeon" (patru ediţii la Bucureşti). În anul 2008, spectacolul-concert „„Etnofonia" a promovat valorile culturale româneşti la FIESTAS - Festivalul Internaţional de Muzică de la Santiago de Compostela din Spania şi la Berlin, în Germania. Emy Drăgoi reia temele muzicale ale lăutarilor români de odinioară şi le transpune în sonorităţile ritmurilor moderne, la care adaugă teme muzicale clasice şi contemporane.