După concertul din Budapesta și recitalul de la Londra, Remus Azoiţei și Eduard Stan, au concertat la Istanbul

Dupa concertul din Budapesta si recitalul de la Londra, Remus Azoitei si Eduard Stan, au concertat la Istanbul

 Vineri, 21 octombrie 2016, violonistul Remus Azoiței și pianistul Eduard Stan, nume consacrate în lumea muzicală internaţională, au ridicat o sală întreagă în picioare: .  La împlinirea a 135 ani de la nașterea celor doi mari compozitori - George Enescu și Bartók Béla, Institutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir" de la Istanbul a primit oaspeții într- unul dintre cele mai moderne locuri din Istanbul. Recitalul a avut loc în sala de concerte a Centrului de Artă Fulya - Fulya Sanat Merkezi.  În această sală susțin periodic concerte două dintre cele mai prestigioase instituții de gen din Turcia: Orchestra Simfonică de Stat Istanbul (o sută de persoane) și Opera de Stat și Balet Istanbul. 

În 4 octombrie, Institutul Cultural Român Budapesta a organizat cea de a doua ediție a programului „Mari compozitori pe scena lumii: George Enescu - Bartók Béla", avându-i ca invitați pe cei doi muzicieni, în Sala Festivă a Palatului Regal din Gödöllő.

A urmat cel mai vechi program permanent al ICR Londra, seria „Concertelor Enescu", care a fost reluat din 6 octombrie cu un recital de supremă măiestrie, avându-i ca protagoniști pe cei mai mari interpreți ai repertoriului cameral enescian.

Cu un program ce subliniază multiplele legături dintre creația clasică românească şi cea franceză, recitalul celor doi virtuozi oferă o referință superlativă a modului în care trebuie să fie redată, în spirit și execuție, creația camerală a marelui Enescu. Din program a făcut parte „Balada" de Ciprian Porumbescu, Suita „Impresii din copilărie" de George Enescu, Sonata în La Major de Gabriel Fauré şi Rapsodia „Tzigane" de Maurice Ravel.

Cei doi muzicieni colaborează cu succes de peste un deceniu, evoluând împreună cu numeroase ocazii și fiind, totodată, coautorii singurei serii de înregistrări cu integrala lucrărilor pentru vioară şi pian ale lui George Enescu, lansată de Hänssler Classic în 2007 - 2008 și primită cu elogii de presa de specialitate. „O colecție de prima-mână", scria la apariţie The Grampohone, iar The Washington Post titra: „un set de înregistrări exemplar".

Violonistul Remus Azoiţei, descris de The Strad ca „un virtuoz lipsit de inhibiții, cu suflet și o tehnică fabuloasă", este absolvent al Conservatorului din Bucureşti la clasa lui Daniel Podlovski și fost bursier al renumitei Juilliard School din New York, unde a studiat cu Dorothy Delay, Masao Kawasaki şi Itzhak Perlman. A concertat de-a lungul anilor în săli prestigioase precum Carnegie Hall din New York, Concertgebouw Amsterdam, Salle Cortot Paris, Konzerthaus Berlin, St Martin-in-the-Fields şi Wigmore Hall din Londra, Teatro La Fenice din Veneţia, Auditorio Nacional Madrid sau Wiener Konzerthaus. Este profesor de vioară la Academia Regală de Muzică din Londra, director artistic al Societății Enescu din Marea Britanie.

Pianistul Eduard Stan, pe care Frankfurter Allgemeine Zeitung îl lăuda pentru „deosebitul simț al tonalității și culorii muzicale", a studiat la Academia de Muzică din Hanovra sub îndrumarea lui Arie Vardi. Cariera concertistică l-a purtat pe cele mai importante scene din Europa și Statele Unite, printre care Berlin Philharmonie, Concertgebouw Amsterdam, Wiener Konzerthaus, Salle Cortot din Paris, Teatro La Fenice din Veneţia, Carnegie Hall din New York și Kennedy Center din Washington DC.