Duoul Văcărescu – Tsunakawa concertează la Londra

Grație parteneriatului dintre ICR Londra şi St Martin-in-the-Fields, tinerii muzicieni români sunt, din nou, prezenţi în cadrul concertelor de prânz susţinute de prestigioasa instituţie muzicală din Trafalgar Square. De această dată, muzica lui George Enescu va răsuna în inima Londrei în interpretarea duoului Horia Văcărescu - Chiho Tsunakawa. Din program mai fac parte lucrări de Giuseppe Tartini, Claude Dubussy, Henryk Wieniawski şi Franz Schubert. Concertul va avea loc marți, 23 octombrie 2012, de la ora 13.00.
Duoul Văcărescu – Tsunakawa s-a format la începutul anului 2010, pe când cei doi muzicieni studiau la Royal College of Music din Londra. Duoul a avut deja numeroase succese şi a reuşit sa îşi construiască o reputaţie solidă la nivel internaţional, dar mai ales în Marea Britanie, Japonia şi România, unde au susţinut concerte în săli consacrate.
Violonistul român Horia Văcărescu aduce un suflu nou pe scena muzicală. Distinsa violoncelistă Rivka Golani l-a descris ca fiind „un mare talent". În august 2005, muzicianul şi-a făcut debutul londonez la Saint Martin-in-the-Fields, alături de pianistul Geoffrey Pratley. Premiat la mai multe competiţii naţionale şi internaţionale, a concertat pe multe scene internaţionale: Purcell Room, St. John’s Smith Square, Tenby Arts Festival (UK), Fimu Festival (Franţa), Verbier Festival (Elveţia) şi cântă pe o impresionantă vioară italiană datând din 1772, pusă la dispoziţie cu multă generozitate de profesorul său, maestrul Eugen Sârbu.
Tânăra şi remarcabila pianistă Chiho Tsunakawa s-a născut în Japonia şi a început să studieze pianul de la vârsta de 3 ani. Tsunakawa a avut recitaluri difuzate la radio-ul NHK din Japonia, iar reprezentaţia sa în cadrul Cvintetului Schubert Trout de la Wigmore Hall a fost difuzată pe posturile radiofonice din Londra. Interpreta a obţinut peste 25 de premii în diverse competiţii.
„Seria Tinerilor Muzicieni Români” la St Martin-in-the-Fields, iniţiată în 2004 de către Ambasada României la Londra, a fost reluată de ICR Londra în primăvara anului 2011. De atunci, au fost organizate mai mult de zece concerte, susţinute de muzicieni români de prim rang precum Vlad Maistorovici, Andrei Licareţ sau Matei Bucur Mihăescu. Acest concert reprezintă finalul sezonului românesc 2012, dar seria va continua şi anul viitor cu susţinerea a şase concerte, atât în cadrul programului New Music, cât şi în cadrul Pianists of the World, sau a celui cameral.