Drumul soarelui – povestea unei reuşite româneşti în Franţa

Vineri, 21 mai 2010, de la ora 19.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, Bucureşti) vor avea loc vernisajul expoziţiei Drumul soarelui, reunind lucrări ale pictorilor Relu Biţulescu şi Daniel Răguşitu, şi proiecţia scurtmetrajului Creatorul, realizat de Ioan Meltzer. Expoziţia şi filmul au fost prezentate în cadrul proiectului Caravana creativităţii româneşti, desfăşurat anul trecut în spaţiul francez. Proiectul, coordonat de criticul de artă Alexandra Crăciun, a fost finanţat prin intermediul Programului Cantemir.
Obiectivul proiectului a vizat familiarizarea publicului francez din regiunea Midi-Pirinei cu arta contemporană românească şi cu valorile culturale româneşti în general. Demersul a beneficiat de susţinerea Centrului Cultural Român din Toulouse, condus de prof. univ. dr. Gabriela Gabor. Domnii Andre Remy, primar al oraşului Grenade, Didier Cujives, preşedinte al Consiliului regional Midi-Pirinei şi Henri Miguel, primar al localităţii Saint Jory se vor afla în Romania cu prilejul vernisajului, dar şi pentru a discuta o serie de proiecte, printre care realizarea unor înfrăţiri ale oraşelor franceze cu oraşe din România. Prezenţa oficialilor francezi demonstrează atât impactul proiectului, cât şi faptul că evenimentele culturale pot reprezenta premiza unor parteneriate durabile, cu efecte de ordin social şi economic de lungă durată.
În spaţiul francez proiectul a cuprins o serie de expoziţii în locaţii din Grenade, Levignac şi Le Burgaud, ateliere de pictură şi performance-uri în Toulouse, Carcassone şi Albi, un concert cu Nicu Alifantis şi ZAN, precum şi proiecţii ale filmului Creatorul realizat de regizorul Ioan Meltzer după un text de Alexandra Crăciun.