Dramele cutremurătoare ale comunismului – Teatrul Național Mihai Eminescu, în turneu la Bruxelles

Cu sprijinul Institutului Cultural Român și al partenerilor săi, spectacolul – document Dosarele Siberiei va ajunge joi, 19 octombrie 2023, la Bruxelles, în cadrul celui mai amplu turneu realizat până acum de actorii Teatrului Național Mihai Eminescu din Chișinău.

În regia lui Petru Hadârcă, spectacolul este realizat după memoriile victimelor comunismului deportate în ținuturile îndepărtate ale Gulagului sovietic, redând experiența dramatică prin care a trecut populația de la Est de Prut, în urma pactului Ribbentrop- Molotov din 1939 și a ocupării sovietice a Basarabiei.

Jocul artistic, măiestria actorilor, coregrafia expresivă și proiecțiile digitale transmit, cu emoție și empatie, un mesaj puternic despre durerea și reziliența umană, accentuând importanța prezentării trecutului și a menținerii unei memorii vii, pentru ca generațiile actuale și viitoare să învețe din lecțiile istoriei.

Statisticile arată că numărul victimelor, care au trecut prin suferințele și teroarea regimului sovietic, este impresionant.După cum afirmă Petru Hadărcă, ,,aceste cifre au suflet”, așa încât este importantă păstrarea amintirilor și conștientizarea pericolelor pe care le pot genera regimurile totalitare:,,Foarte puțini din cei care au trecut prin suferințele și teroarea regimului sovietic mai sunt printre noi, cei mai mulți au plecat în lumea celor drepți. Ei, probabil, nu mai au nevoie de nimic de la noi, nici măcar de amintirea noastră. De aceste amintiri avem nevoie noi și, mai ales, copiii și nepoții noștri. Avem nevoie pentru a înțelege și conștientiza că ura, violența și teroarea nu pot crea o lume bună cu oameni fericiți (....) Fiecare spectator este o inimă și o conștiință aprinsă în amintirea sufletelor inocente chinuite în ținuturile îndepărtate ale Siberiei și Kazahstanului, în GULAG-ul sovietic.”

Scenografia este semnată de Irina Gurin. Scenariul este realizat de Petru Hadârcă și Mariana Onceanu, după memoriile Margaretei Spânu-Cemârtan și ale lui Ion Moraru.

Piesa a obținut numeroase premii în Republica Moldova și în România, cum ar fi Gala Premiilor UNITEM din 2020 și Premiul pentru regie și scenariu în teatru - document la Gala revistei culturale „Rinocerul” din București, în 2021.

Sprijinirea reprezentației de la Bruxelles de către Institutul Cultural Român accentuează importanța integrării Republicii Moldova în acțiunile și inițiativele de cooperare culturală ale Uniunii Europene și, implicit, a susținerii parcursului european al Republicii Moldova.