Două filme românești, prezentate în cadrul Festivalului Internațional de Film VIENNALE

Filmele „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumiiˮ, regia Radu Jude, și „Animalˮ, regia Sofia Exarchou, vor fi prezentate, cu sprijinul ICR Viena, în cadrul Festivalului internațional de film VIENNALE, care se va desfășura în perioada 19-31 octombrie 2023. Aflat la cea de-a 61-a ediție, Festivalul va cuprinde proiecții de filme de lungmetraj, documentare, filme de scurtmetraj, precum şi filme experimentale.

„Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumiiˮ, regia Radu Jude, 2023, România, Luxemburg, Franța, Croația, 163’

28.10, 21:15 Gartenbaukino
29.10, 21:00 Urania

Sinopsis: „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumiiˮ (titlul citează un aforism de Stanislaw Jerzy Lec) e un film de gen (jumătate comedie, jumătate road-movie) despre muncă, exploatare, oboseală și moarte. În egală măsură, filmul discută și complicata problemă a construcției imaginilor în epoca noastră. Toate aceste tematici se află la un prim nivel, la suprafață - iar filmul nu are un al doilea nivel, este complet lipsit de profunzime. Ilinca Manolache, Ovidiu Pîrșan, Nina Hoss și Dorina Lazăr joacă în rolurile principale.

Regizorul va fi prezent la festival și va susține un Q&A cu publicul. Filmul a câștigat recent Premiul Juriului la Festivalul Internațional de Film de la Locarno.

Mai multe detalii aici.

„Animalˮ, regia Sofia Exarchou, 2023, Grecia, Austria, România, Cipru, Bulgaria, 2023, 116’

29.10, 17:15 Stadtkino
30.10, 16:30 Metro, Histor. Saal

Sinopsis: Al doilea film al Sofiei Exarchou arată o față nevăzută a industriei entertainment-ului touristic, și anume viața de zi cu zi a celor care se străduiesc să ne lumineze spiritele, așa numiții animatori. Efortul lor neobosit și orele de muncă chinuitoare aproape le transformă corpurile în unele ale unor animale sălbatice, străduindu-se să își facă munca, întotdeauna cu un zâmbet pe buze. Acțiunea filmului se desfășoară în Grecia, dar ar putea avea loc oriunde. Exarchou ne atrage într-o lume întunecată și îmbătrânită în spatele scenei. Rutina animatorilor este descrisă cu o autenticitate dezarmantă și o tentă documentară, fiecare mișcare fiind perfect coregrafiată și planificată meticulos. Suntem prinși într-un vârtej al entertainment-ului nesfârșit – dans, mișcare, muzică și cântece – înainte ca filmul să se transforme într-o poveste a devenirii. Filmul are o veselie, la fel ca și un simț al demnității care eliberează prin dedicația fiecăruia de a-și face slujba cât mai bine posibil.

Filmul este o coproducție cu România, editarea acestuia fiind realizată de Dragoș Apetri.

Mai multe detalii aici.

VIENNALE reprezintă cel mai important festival de film din Austria, vizitat anual de aproximativ 100.000 de spectatori. Festivalul prezintă aproximativ 300 de filme de lungmetraj, documentare, filme de scurtmetraj, precum şi filme experimentale. Fiecare ediţie cuprinde o retrospectivă istorică asupra cinematografiei, realizată în colaborare cu Muzeul de Film din Austria, programe speciale, interviuri, discuţii cu publicul şi tributuri dedicate personalităţilor şi instituţiilor din lumea filmului.

Foto:ⒸViennale

Institutul Cultural Român de la Viena este partener oficial al Viennale ’23.