Dialog academic pe marginea volumului „L’archeologia del’amore. Dal Neanderhthal al Taj Mahal” de Cătălin Pavel

Pe data de 16 martie va fi organizatun dialog academic pe marginea volumului L’archeologia del’amore. Dal Neanderhthal al Taj Mahal/ Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal de Cătălin Pavel – Neo Edizioni, 2022. Evenimentul este organizat de către Museo del Vicino Oriente, Egitto e Mediterraneo în pateneriat cu Accademia di Romania in Roma și cu Departamentul de Științe ale Antichității de la Facultatea de Filozofie, Litere și Științele Spectacolului – Universitatea „La Sapienza”, și va fi găzduit chiar de către Museo del Vicino Oriente, Egitto e Mediterraneo (Piazzale della Minerva, Campus Universitatea La Sapienza). La acest dialog vor participa, alături de autorul volumului, prof. Lorenzo Nigro, arheolog și director al Muzeului amintit, precum și prof. Bruno Mazzoni, traducătorul cărții.

L’archeologia del’amore. Dal Neanderhthal al Taj Mahal, a apărut anul trecut în traducerea prof. Bruno Mazzoni, la Neo Edizioni. Volumul a avut o prezentare la Roma și s-a bucurat de interesul publicului italian, fiind ulterior prezentat cu mai multe ocazii, pe teritoriul Italiei. De această dată, dezbaterea se va adresa preponderent studenților și publicului de specialitate.

Cătălin Pavel este doctor în arheologie şi scriitor. Scrie eseistică, poezie şi proză. De asemenea, este cercetător în cadrul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române. Este licenţiat al Facultăţii de Jurnalism şi Şiinţele Comunicării, din 1999, apoi al Facultații de Istorie din cadrul Universității din Bucureşti, în 2002. Are un master în istorie antică (2004) şi un doctorat în arheologie (2010).A participat la săpături arheologice în România, în Germania, Franţa, Anglia, Maroc, Israel şi în special în Turcia (la Milet, Troia şi Gordion). Este autorul unor volume academice, ca: „Describing and Interpreting the Past“ (Ed. Univ. din Bucureşti, 2010) şi „Dicţionar de Mitologie Greco-Romană“ (co-autor, Corint, 2011). Cel mai nou volum de poezii este „Adagietto“, FrACTalia, publicat în 2016. Din 2016 ţine rubrica săptămânală de arheologie din „Dilema veche“.

Lorenzo Nigro, directorul Muzeului Orientului Apropiat, al Egiptului și Mediteranei, este profesor de Arheologie și Istoria Artei din Orientul Apropiat, conferențiar la Catedra de Arheologie Feniciano-Punică la Faculatea de Filozofie, și Litere de la Universitatea „La Sapienza”, precum și coordonatorul Secției de Orientalistică de la Departamentul de Științe ale Antichității din aceeași universitate. A luat parte la numeroase expediții arheologice în Orientul Apropiat (printre care cele de la Tell Mardikh/Ebla, in Siria, în anii 1989-1997, și de la Tell es-Sultan/Gerico, in Palestina (în calitate de co-director în anii 1997-2000, iar apoi ca director între 2005-2011). În prezent este director al Misiunii Arheologice la Mozia (centru fenician din vestul Siciliei) și director al Misiunii arheologice în Palestina și Iordania a aceleiași universități, care face săpături în cetatea fortificată din Epoca de Bronz, necunoscută anterior, de la Khirbet al-Batrawy in Nordul Iordaniei, precum și la situl de la Tell es-Sultan/antica Gerico.Este autorul a 13 monografii referitoare la arheologia pre-clasică din Siria și Palestina și arheologia feniciano-punică, precum și a numeroase articole în reviste italiene și din străinătate, ocupându-se cu precădere de arheologia din zona Palestina și Sudul Orientului.

Bruno Mazzoni a fost timp de mulți ani profesor de Limba și Literatura Română la Departamentul de Filologie, Literatură și Lingvistică a Universității din Pisa, precum și decan al Facultății de Limbi și Literaturi Străine din aceeași universitate. A dat voce unor autori precum Ana Blandiana, Herta Müller și Max Blecher, printre alții. A tradus integral operele narative ale autorului Mircea Cărtărescu, mai întâi pentru editura Voland și apoi pentru Il Saggiatore, dar și pentru Nottetempo, pentru opera în versuri. A fost distins cu Premiul National de Traducere (2004), a primit premii prestigioase de la Universitatea din Bucuresti si Universitatea de Vest din Timisoara.

Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahalde Cătălin Pavel a fost publicată la Editura Humanitas, în anul 2019, devenind rapid un bestseller. Cartea adună, în 15 capitole, peste 45.000 de ani de povești despre oameni și iubirile lor, reconstituite atent pe baza materialului arheologic ce a supraviețuit trecerii timpului. În Italia, cartea a fost publicată în anul 2022 la editura Neo Edizioni, în traducerea profesorului Bruno Mazzoni și a fost prezentată în premieră la Târgul de carte din Torino (19-23 mai), în prezența autorului și a traducătorului.