De la Erevan la Praga și înapoi, via București, Berlin și Kolding. „Drumul modei: dialog peste graniţe“ – capăt de itinerariu

Pornit cu doi ani în urmă într-un periplu prin Europa, proiectul „Drumul modei: dialog peste graniţe“ se apropie de punctul terminus. Luni, 1 octombrie 2012, va avea loc la Praga, în cadrul Săptămânii Modei și Designului, vernisajul expoziției omonime, care cuprinde colecția realizată de zece tineri creatori de modă armeni și europeni în cadrul proiectului. Expoziția de la Praga încheie un itinerariu care a inclus Armenia (capitala Erevan și alte trei regiuni, în perioada februarie – aprilie 2012), România (București, Biblioteca Naţională a României, 7-24 iunie), Germania (Berlin, Epicentro Artspace Gallery, 3-8 iulie) și Danemarca (Kolding School of Design, 17-24 august). După itinerare, colecția va fi găzduită permanent de un muzeu de profil din Armenia.
Proiectul a mijlocit colaborarea între creatori de modă din Armenia și din Europa. Designerii au constituit cinci echipe de creație: Aram Nikolyan (Armenia) – Andra Cliţan (România), Christine Avetisyan (Armenia) – Pavel Ivančic (Cehia), Lusine Kostanyan (Armenia) – Geannine Pollazzon (Marea Britanie), Gayane Soghomonyan (Armenia) – Melanie Freier (Germania), Ani Iskandaryan (Armenia) – Ida Gro Christiansen (Danemarca). În 2011 au fost organizate o serie de master classes şi un seminar internaţional în Armenia, iar creatorii au beneficiat de rezidenţe în Armenia şi în Europa, în urma cărora au conceput cele douăzeci de ţinute complete din colecţia proiectului.
Creatoarea de modă Andra Cliţan a fost selectată în urma unui concurs naţional derulat de Institutul Cultural Român în luna decembrie 2010. Andra Cliţan este licenţiată în design vestimentar a Universităţii de Arte şi Design din Cluj-Napoca şi deţine o diplomă de masterat în design vestimentar la aceeaşi universitate. Este doctorandă a Universităţii de Arte şi Design din Cluj-Napoca, având ca temă de cercetare costumul tradiţional de sărbătoare din Ţara Maramureşului.

Organizat sub egida EUNIC (European Union National Institutes for Culture) de British Council, Centrul Ceh, Goethe-Institut, Institutul Cultural Danez şi Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Armenian Fashion Council, proiectul a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene, prin programul „Cultura (2007-2013)“.

Săptămâna Modei și a Designului are loc în cadrul festivalului Designblok, desfășurat la Praga în perioada 1-7 octombrie 2012.