Cutremurătoarele memorii din prizonierat ale unui autor român prezentate la ICR Berlin

Prezentare de carte: RADU MĂRCULESCU, „Leid und Offenbarung in der sowjetischen Gefangenschaft"/ *Pătimiri şi iluminări din captivitatea sovietică, (Editura C&N, Berlin, 2008, traducere în germană Michael Aster şi Dagmar Pohland)
Expoziţie: KURT SIETH, Gravuri din prizonieratul sovietic 1945/1949.
Marţi, 12 mai, la ora 19.30, la Institutul Cultural Roman „Titu Maiorescu" din Berlin are loc prezentarea şi lansarea ediţiei germane a cărţii de memorii a unuia dintre ultimii supravieţuitori români ai lagărelor sovietice din cel de-al II-lea Război mondial, profesorul de literatură Radu Mărculescu. Lucrarea sa, Pătimiri şi iluminări din captivitatea sovietică, prezentată iniţial la Berlin în cadrul a două simpozioane de istorie ale asociaţiei Fantom e.V (în 2006 şi în 2008) a atras atenţia unor cercuri specializate de istorici germani prin valoarea sa documentară dar şi literară de excepţie, ceea ce a determinat iniţiativa traducerii ei in limba germană, susţinută moral şi financiar de un grup de persoane private şi instituţii. Lucrarea reprezintă mărturia cutremurătoare a suferinţelor unui om care şi-a plătit de două ori "vina" de a se fi aflat pe frontul de la Cotul Donului în anul 1942 şi care relatează cu un excepţional talent literar despre experienţele-limită pe care zecile de mii de prizonieri români (dar şi germani) le-au trăit între anii 1942-1951 în lagărele sovietice.
Prin această manifestare ICR Berlin oferă, totodată, publicului german ocazia de a cunoaşte una dintre cele mai impresionante figuri ale intelectualităţii române, printre ultimii supravieţuitori ai prizonieratului sovietic din timpul celui de-al II-lea Război mondial. Radu Mărculescu are în prezent 94 de ani, locuieşte la Bucureşti şi va fi prezent, în mod indirect, printr-un interviu video înregistrat special pentru această manifestare.
În aceeaşi seară va fi vernisată expoziţia de gravuri a lui Kurth Sieth, artist german care a fost, de asemenea, prizonier în Uniunea Sovietică. Prezentarea cărţii va fi făcută de cunoscutul scriitor german originar din România, Hans Bergel, iar despre autor vor vorbi Dr. Gerhard Luther, preşedintele veteranilor germani de război şi Mircea Mavriki (Belgia), apropiat prieten al autorului, principalul finanţator al traducerii germane. Dagmar Pohland, lectorul editurii C&N, va citi fragmente din traducerea germană. Moderator : Ludwig Norz, preşedintele asociaţiei Fantom e.V. Va fi prezent la Berlin şi traducătorul Michael Astner, care soseşte special din România pentru această prezentare. Manifestarea are loc în colaborare cu Editura C&N, cu Landesarchiv Berlin (Arhivele Statului din Berlin) şi cu Fundaţia Fantom

*Primele doua ediţii românesti ale cărţii Pătimiri si iluminări din captivitatea sovietică au apărut la editurile Albatros si Dalsi în 1999 şi, respectiv, în 2007, cu prefaţă semnată de Monica Lovinescu.



Comunicat transmis de către ICR „Titu Maiorescu" Berlin