Culture Futures - Proiect EUNIC cu participare romanească la Budapesta

Culture Futures este un proiect fanion iniţiat de Institutul Cultural Danez în 2007 ca membru EUNIC- Uniunea Europeană a Institutelor Naţionale de Cultură. Este o iniţiativă globală care-şi propune să atragă atenţia publicului şi să găsească soluţii durabile din domeniul culturii şi al industriilor creative ca răspuns la problemele de mediu şi de sustenabilitate.

La conferinţa budapestană din 24 ianuarie 2012 a fost invitat din România, prin intermediul ICR Budapesta, membru Eunic-Hungary, arhitectul Johannes Bertleff, vicepreşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România, cu o prezentare intitulată "Reciclare urbană", pe tema planificării urbane în scopul tranziţiei spre o cultură implicit ecologică. La dezbaterea cu tema "Practici creative la institutele culturale" invitata a fost Prof.univ.dr.Brînduşa Armanca, directorul ICR Budapesta. În 2012 tema centrală a conferinţei este "Culture and Eco-leadership", iar temele abordate au avut menirea de a limpezi conceptul de eră ecologică şi rolul culturii în industria creativă, ca parte a urbanismului ecologic şi a dezvoltării regionale.

Uniunea Europeană a Institutelor Naţionale de Cultură-EUNIC cuprinde 29 de institute din 25 de ţări ale UE şi organizează proiecte în peste 50 de clustere locale din întreaga lume. EUNIC este partener fondator al Culture Futures, ca proiect emblematic al reţelei.

Conferinţa Culture Futures care a avut loc în 24 ianuarie între orele 10-17 la EuropaPont, sediul Delegaţiei Comisiei Europene (Millenáris Park, 1024 Budapest, Lövőház u. 35) s-a bucurat de participarea unor renumiţi arhitecţi şi experţi culturali din Danemarca, Ungaria, Marea Britanie, Austria şi România.

Programul detaliat al evenimentului poate fi descărcat de pe site-ul Institutului Cultural Român de la Budapesta.