Reprezentanța ICR Bruxelles, în parteneriat cu Ambasada României în Regatul Belgiei, Ambasada Greciei în Regatul Belgiei și Universitatea Liberă din Bruxelles, organizează un eveniment academic dedicat Zilei Internaționale a Femeii și Zilei Internaționale a Francofoniei.
Evenimentul are loc sub egida Grupului Ambasadorilor Francofoni (GAF), al cărui președinte este ambasadorul României la Bruxelles, ES Andreea Păstârnac.
Evenimentul, Convergențe culturale greco-române în Belgia / Convergences culturelles gréco-roumaines en Belgique, va avea loc la Universitatea Liberă din Bruxelles, 50, avenue Franklin Roosvelt, în data de 6 martie, ora 18.
Programul evenimentului cuprinde prezentări ale unor femei remarcabile care au depășit granițe fizice și metaforice în timpul vieții lor, punând în lumină personalități care au îmbogățit cultura europeană: *prelegere: « Les écrivaines roumaines, membres de l'Académie Royale de Belgique: Anna de Noailles et Marta Bibescu », prof. dr. Cristina Alice Toma;*prelegere: « Être femme en Grèce antique », par Robert Laffineur, professeur émérite de l’Université de Liège, Consul honoraire de la République Hellénique à Liège;*extrase din piesa „Lysistrata”, de Aristophane. Actori: Artemis Hatzi, Vassilis Magnis, Antonis Kastrissianakis și comentariu al regizorului Aristide Lavrentzos.
Cele două scriitoare române prezentate au fost membre ale Academiei Regale de Limbă și Literatură Franceză a Belgiei, instituție academică prestigioasă a Europei. Anna Élisabeth Bibesco-Brancovan, comtesse de Noailles,a devenitprima femeie academician în Academia Regală a Belgiei, primul titular al fotoliului nr. 33, în data de 4 iunie 1921. A devenit apoi membră a Academiei Franceze. Marta Bibescu, cunoscută ca o remarcabilă romancieră, poetă, eseistă şi memorialistă, dar şi ca om politic important, devine membră a Academiei Regale Belgiene în 1955. De asemenea, prelegerea va fi completată cu profilul celei mai recente academiciene române. Dr. Dominique Nasta,licențiată a Universității din București, profesor și coordonator de studii cinematografice la Universitatea Liberă din Bruxelles, în octombrie 2022, a devenit membră a Academiei Regale Belgiene, fiind primul academician distins în disciplina cinematografică.
ICR Bruxelles consideră că un asemenea proiect se încadrează în obiectivele reprezentanței de a promova și proteja diversitatea expresiilor culturale în politica de susținere a creației artistice ca formă de solidaritate, accentându-se rolul important pe care femeile l-au avut și îl au pe scena internațională. Astfel, reprezentanța se implică în evenimente culturale și științifice de marcă, de mare vizibilitate și impact, la care participă invitați români și străini de un înalt nivel academic. Se urmărește prezentarea și promovarea unor personalități române în mediu internațional,încurajarea colaborării dintre cercetători și profesori români și străini și facilitarea contactului interacademic printr-un real dialog intercultural, dar și atragerea unui public variat şi diversificat.
Prin acest proiect, ICR Bruxelles marchează sărbătorirea Zilei Internaționale a Femeii și a Zilei Internaționale a Francofoniei la Bruxelles, continuând totodată seria evenimentelor academice pe care le organizează cu parteneri relevanți pentru diplomația culturală - Ambasada României în Regatul Belgiei, Universitatea Liberă din Bruxelles, dar și Ambasada Greciei la Bruxelles.