Conferințele „NEXT ON STAGE. Perspective în scenografie” în cadrul FNT 31

Astăzi, 8 noiembrie 2021, în cea de-a treia zi a Festivalului Național de Teatru 2021, debutează Conferința intitulată „NEXT ON STAGE. Perspective în scenografie”, care se va desfășura în direct, online, în perioada 8-11 noiembrie. Accesul la eveniment se poate face de pe Contul de facebook al FNT –www.facebook.com/fntfestivalulnationaldeteatru (cu preluarea transmisiei live de pe canalul YouTube al UNATC).

NEXT ON STAGE. Perspective în scenografie este un eveniment inițiat de Laboratorul de design decor virtual și realitate augmentată din cadrul centrului de cercetare CINETic al UNATC București în parteneriat cu FNT 31, care își propune să analizeze situația actuală a scenografiei în România și încearcă să identifice soluții specifice ce pot îmbunătăți sistemul de creație și producție. Conferința urmărește să evidențieze aspecte ale poziției scenografului în cadrul echipei de creație și să dezbată relația acestuia cu ceilalți artiști ce contribuie la realizarea imaginii scenice, designeri de lumină sau video.

Evenimentul, coordonat de scenograful Adrian Damian, este dedicat unei comunități artistice foarte active în cadrul spectacolului de teatru, dans, musical, operă, concerte sau instalații multimedia și urmărește recrearea conștiinței apartenenței acesteia la o breaslă recunoscută și organizată în structuri clare la nivel internațional.


Experiența acumulată traversând ultimi doi ani ne-a învățat despre fragilitatea vieții și a modului în care o trăim, despre importanța puterii de adaptare, despre capacitatea de a visa și a crea chiar și atunci când totul pare potrivnic. Chiar dacă existau nemulțumiri majore legate de modul de funcționare, bugetele și capacitatea de producție a teatrelor, șocul unei schimbări totale de paradigmă ne-a făcut să regretăm tot acel sistem și să ne dorim ca lucrurile să se întoarcă la ce consideram a fi normal. În acest nou context apare totuși întrebarea dacă dorim ca scenografia să revinăla ceea ce era sau să devină, să găsească noi forme de exprimare și noi mijloace de expresie.” – Adrian Damian

Conferința (împărțită în patru sesiuni) cuprinde o serie de comunicări și intervenții ce dezbat concepte care stau la baza creației scenografice, implicit light și video design, dar mai ales metode și mijloace de a transforma aceste idei în realități scenice, fie ele fizice sau virtuale. Fiecare zi a manifestării are invitați speciali – nume importante ale scenografiei românești, care vor prezenta în conferințe online subiecte de mare interes pentru această breaslă (Keynote Lectures):

Dragoș Buhagiar„Teatrul, o artă colectivă, sau cum se definește scenograful” (8 noiembrie 2021, ora 16:00)

Carmencita Brojboiu„Scenograful –între un creator solitar și un lucrător din echipă” (9 noiembrie 2021, ora 15:00)

Nic Ularu – „Scenograf regizor, sau regizor scenograf?(10 noiembrie 2021, ora 16:00)

În sesiunile de dimineața sunt programați să susțină conferințe profesori și studenți masteranzi de la UNATC București, UNARTE București, UAT Targu Mureș și Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București. După-amiezile sunt dedicate expunerilor concepute și prezentate de scenografii Cosmin Ardeleanu, József Bartha, Corina Grămoșteanu, Alina Herescu, Cristina Milea, Irina Moscu, Mihai Păcurar, Tudor Prodan, Iuliana Vîlsan, video-designerii Dilmana Yordanova, Andrei Cozlac, precum și light-designerul Daniel Klinger.

Deoarece scenografia este o artă ce pendulează pe muchia dintre creație și execuție, un dialog între cei care conturează viitorul acestui domeniu, atât de important în teatru, devine extrem de valoros, mai ales astăzi, în contextul unei stări de nesiguranță generalizate.

Programul celor patru zile de conferințe online NEXT ON STAGE. Perspective în scenografie poate fi consultat în documentul atașat.

***

Cu acest prilej, va putea fi vizionată Expoziția studenților Departamentului de Scenografie de la UNATC „I.L. Caragiale”, lucrările expuse putând crea premisele unui dialog despre școlile de scenografie. Expoziția poate fi vizitată atât virtual, cât și fizic, în spațiul expozițional al Teatrului Odeon (foaier Sala Studio), în perioada 6-14 noiembrie, cu acces cu o oră înaintea spectacolelor teatrului programate în această sală și respectând reglementările în vigoare legate de impunerile generate de situația sanitară.

Evenimentul a fost organizat de directorul de Departament, prof. univ. dr. Ștefania Cenean, și de conf. univ. dr. Ștefan Caragiu și are ca scop promovarea performanțelor studenților și expunerea unor materiale revelatoare pentru munca depusă de viitorii scenografi, în încercarea lor de continuă dezvoltare.

În același context seînscrie și expoziția colectivă intitulată „SCENO” – care prezintă munca studenților din cadrul Departamentului de Scenografie și Eveniment Artistic, UNARTE.

Această expoziție – care poate fi accesată doar online pe site-ul https://cinetic.arts.ro/ – ilustrează diversitatea formelor și etapelor prin care studenții sunt pregătiți pentru viitoarea lor profesie de scenograf.

Toate aceste exponate au fost realizate sub coordonarea profesorilor departamentului: Anca Albani, Adrian Lis, Roxana Ionescu, Cristian Niculescu, Viorica Petrovici, Andreea Popa și Doina Sibicianu.

***

„NEXT ON STAGE. Perspective în scenografie” – organizatori

Coordonator: Adrian Damian

Curatori: Viorica Petrovici și Andrada Chiriac

Coordonator Laborator Design decor virtual și realitate augmentată: Iuliana Gherghescu

Project Management: Elena Belciu și Alexandra Bucălae

Filmări 360: Marius Hodea

Inițiator: Laboratorul de design decor virtual și realitate augmentată din cadrul Centrului de Cercetare CINETic UNATC, în parteneriat cu FNT

FNT 31 / #fnt31

(online, on-air)

FESTIVALUL NAȚIONAL DE TEATRU

6-14 noiembrie 2021

PRODUCĂTORI: Asociația UNITER – Uniunea Teatrală din România, Televiziunea Română

CO-PRODUCĂTOR: Primăria Municipiului Bucureşti prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București

PROIECT CULTURAL FINANŢAT DE: Ministerul Culturii

PARTENERI: Institutul Cultural Român, ITI – Centrul Român al Institutului Internaţional de Teatru, 

SPONSOR: Fundația „PROCULTURA” Magdalena și Ovidiu Buluc

PARTENER PRINCIPAL: MOL România

CU SPRIJINUL: DEDEMAN

POWERED BY: EUROPA FM

PARTENER DE TRADIŢIE: RADIO ROMANIA, prin canalele: Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Internațional, Radio București și Teatrul Național Radiofonic

PARTENER CULTURAL: Radio RFI România

PARTENERI INSTITUŢIONALI: Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” – UNATC, Muzeul Național de Artă al României, Institutul „Liszt” – Centrul Cultural Maghiar București, Teatrul Odeon, Teatrul Apollo 111, Teatrul Bulandra, Teatrul Dramaturgilor Români, București, Centrul Replika, București, unteatru, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad, Compania de Teatru „Aradi Kamaraszínház” și Compania „Pinceszínház” de la Szeged, Teatrul Municipal „Bacovia” Bacău, Teatrul Municipal Baia Mare, Teatrul „Maria Filotti” Brăila, Teatrul Național Cluj-Napoca, Reactor de creație și experiment Cluj-Napoca, Teatrul de Stat Constanța, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Teatrul „Regina Maria” Oradea, Teatrul de Nord Satu Mare – Compania „Mihai Raicu”, Teatrul „Tomcsa Sándor”, Odorheiu Secuiesc, Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe, Studio M Sfântu Gheorghe, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava, Teatrul Național Târgu-Mureș – Compania „Liviu Rebreanu”, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, Teatrul German de Stat Timișoara, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara, Asociația Pro Teatru, Zalău

PARTENERI MEDIA INTERNAŢIONALI: Radio Europa Liberă, Deutsche Welle, Theatrescu.com

PARTENERI MEDIA: Ziarul Metropolis, Teatrul Azi, LiterNet, Scena.ro, Harper’s Bazaar, Marie Claire, Femeia, Cosmopolitan, Zile și Nopți, Jurnalul.ro, Capital Cultural, Daily Magazine, d’E-pîn-geac, bookhub.ro, urban.ro, B-Critic.ro, Phoenix Media

PARTENER DE MONITORIZARE: MediaTRUST


Program – Conferința NEXT ON STAGE. Perspective în scenografie