Concert susținut de Corala „Armonia” la Catedrala Hagia Sophia din Białystok, Polonia

Concert sustinut de Corala Armonia  la Catedrala Hagia Sophia din Bialystok, Polonia

Sâmbătă, 19 decembrie 2015, la Catedrala Hagia Sophia din Białystok, Polonia, a avut loc un concert extraordinar de Sărbători, susținut de Corala „Armonia" din Constanța, sub conducerea dirijorală a arhid. asist. univ. Iulian Dumitru. Programul concertului a cuprins piese din repertoriul muzicii sacre ortodoxe, lucrări tradiționale și colinde.

Evenimentul s-a bucurat de un public numeros, printre care E.S. Jakub, arhiepiscop de Białystok și Gdańsk, clerici ortodocși, reprezentanți ai conducerii administrației locale, care au remarcat extraordinarul talent muzical al corului și calitatea manifestării românești, organizate de Institutul Cultural Român de la Varșovia.

Białystok este principalul centru cultural al estului Poloniei și inima comunității ortodoxe din Polonia. Catedrala Înțelepciunii Divine - Hagia Sophia este una dintre cele mai impunătoare din zonă, înălțată la finalul anilor '80 ai secolului trecut, în linia importantelor lăcașuri cu acest har, pornită de la Constantinopol. În ultima perioadă, ea a devenit un centru însemnat de promovare a muzicii sacre, aici organizându-se unul dintre cele mai mari festivaluri de gen din Polonia.

Corala bărbătească „Armonia" a fost înfiinţată în anul 2001, în cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Tulcea, la iniţiativa pr. arhid. asist. univ. Iulian Dumitru, devenit dirijorul corului. După doi ani în care a funcţionat la Tulcea, corala a intrat sub tutela Arhiepiscopiei Tomisului.

În prezent, Corala „Armonia" este compusă din 25 de membri (clerici, studenţi și masteranzi ai  Facultăţilor de Teologie și Arte ale Universității Ovidius). Repertoriul ei este foarte diversificat, fiind alcătuit din piese religioase polifonice și monodice (psaltice), folclor românesc, colinde tradiţionale românești şi străine, precum şi piese din repertoriul clasic universal.

Corala „Armonia" are o activitate muzicală foarte bogată și este laureată a celor mai importante premii corale internaționale: Medalia de aur la secțiunile Muzica religiilor și Folclor, la cea de-a 7-a ediție a Olimpiadei Corale Mondiale (7th World Choir Games), desfășurată în 2012 la Cincinnati, Ohio, în Statele Unite ale Americii, trofeul si titlul de campioană europeană la secțiunea Cor bărbătesc, Medalia de aur la secțiunea Folclor, Medalia de argint la secțiunea Muzică religioasă - toate cele trei premii obținute la Olimpiada Europeană de Muzică Corală, organizată în 2013 la Graz, în Austria, Medalia de aur și Marele Premiu la secțiunea Cor bărbătesc și Medalia de aur la secțiunea Muzică sacră, la Jocurile Corale Mondiale (World Choir Games) din 2014 de la Riga, Letonia. Competiția de la Riga a reunit cca 500 de ansambluri corale de pe toate continentele.

Anul acesta, în cadrul competițiilor European Choir Games & Grand Prix of Nations, desfășurate la Magdebourg - Germania, Corala a obținut Medalia de aur la secțiunea Coruri de Cameră.

Corala și-a pus în valoare personalitatea muzicală imprimând mai multe compact discuri și dvd-uri: Canonul Sfântului Andrei Criteanul, Folclorul românesc în interpretare corală I și II, Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, Opera Sf. Ap. Andrei de la Betsaida la Patras prin anticul Tomis, Oratoriul În vremea aceea pentru cor bărbătesc, pian și soliști ș.a.