Concert Duo Anima, la Muzeul Instrumentelor Muzicale din Bruxelles, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii

ICR Bruxelles, în parteneriat cu Ambasada României în Regatul Belgiei, organizează un concert de gală dedicat Zilei Internaționale a Femeii. Concertul va fi susținut de Duo Anima, format din două tinere muziciene consacrate la nivel internațional, Andreea Banciu - violă și Aileen Cahill - pian. Evenimentul se va desfășura joi, 9 martie 2023, ora 15.00, în eleganta și exclusivista sală de concerte a Muzeului Instrumentelor Muzicale din Bruxelles.

Acest proiect este dedicat femeilor care au depășit granițe fizice și metaforice în timpul vieții lor. Din program, vor face parte creații, dar și povești despre Cleopatra Valentina Perepeliță, pianistă și compozitoare contemporană română, în prezent profesor respectat în Germania, despre violista și compozitoarea britanică Rebecca Clarke, prima femeie care a făcut parte dintr-o orchestră profesionistă din Marea Britanie. Nu va fi uitat însă nici marele muzician român George Enescu, care a fost, înainte de toate, un bărbat deosebit de sensibil și de empatic, un mare iubitor al frumosului. Vor fi și surprize pregătite de cele două muziciene invitate, care doresc un program modern, viu, interactiv. Artistele inspiră și încântă publicul, spunând povestea fiecărei piese pe care o interpretează și îl invită, într-un mod pozitiv și optimist, să-și folosească imaginația, să nu renunțe niciodată și să trăiască clipa.

Program :

Rebecca Clarke - Sonata pentru violă & pian,

Cleopatra Valentina Perepeliță - Impresii din România

George Enescu – Konzertstücke (piesă de concert)

Duo Anima combină tradiţia europeană profundă şi autentică a muzicii de cameră cu o abordare inovatoare. Activitatea acestui duo include spectacole multimedia în colaborare cu artişti video din Irlanda şi România, improvizaţii alături de DJ şi proiecte literar-muzicale în cele mai renumite săli din Europa.

Andreea Banciu face parte din ConTempo Quartet, cvartetul oficial al RadioTeleviziunii Irlandeze, format din patru muzicieni români (Adrian Mantu, violoncel, Bogdan Sofei şi Ingrid Nicola, viori, Andreea Banciu, violă), care a fost invitat să concerteze pe marile scene ale lumii, în fața unor personalități ca MS Regele Charles, Nelson Mandela, Papa Ioan Paul al II-lea, Laureații Premiului Nobel, Michael D Higgins, uneori alături de Orchestra Naţională a Irlandei sau de cea a Marii Britanii, sub bagheta unor cunoscuti dirijori din toată lumea (ex: Damian Iorio), în cadrul unora dintre cele mai importante evenimente de gen, organizate în locuri de mare tradiţie culturală. De asemenea, ansamblul a concertat în cadrul Festivalului Internațional de Arte Europalia România, în Belgia. Este fondatoare a Cvartetului RTÉ ConTempo, este lector de violă la Conservatorul de Muzică și Dramă DIT, Dublin (2017) și muzică de cameră, profesor invitat la Royal Irish Academy of Music. A studiat viola cu Bruno Giuranna, David Takeno, Piero Farulli și Valeriu Pitulac, la Royal Academy of Music din Londra, Universitatea de Muzică din București (BMus), Escuela Superior de Musica Reina Sofia în Madrid (MA), Centrul Banff pentru Arte din Canada, Academia Europeană de Muzică din Aix-en-Provence, Academia Chigiana din Siena, UL (MA) și CIT (MA). A câștigat 14 premii internaționale la Concursuri de Muzică de Cameră (inclusiv Londra, München, Berlin, Praga, Graz, Hamburg, Roma). Ea a susținut peste 2000 de concerte în întreaga lume, în 42 de țări (în locații precum Wigmore Hall Londra, Filarmonica din Berlin, Opera din Tel-Aviv, Gedai Hall Tokyo, Théâtre de Chatelet Paris, NCH Dublin, Palazzo del Quirinale Roma, Auditorium Bruxelles, Konserthuset Stockholm, LA Beverly Hilton, Atheneum Bucharest, Waterfront Belfast).

Aileen Cahill, originară din Sligo, Irlanda, este o tânără pianistă, cunoscută în special ca muzician de cameră. În 2007, a absolvit masterul în pian solo sub conducerea Dr. John O'Conor, la Royal Irish Academy of Music, iar în 2011, masterul în acompaniament la pian cu Catherina Lemoni-O'Doherty, la DIT Conservatory of Music and Drama. Cu această ocazie, ea a primit și diploma de fellowship pentru acompaniament vocal și instrumental la London College of Music. Aileen Cahill a câștigat premii la concursurile internaționale de profil de la Dublin, Sligo și Arklow Feiseanna, la Cantù, Taranto și Val Tidone, Italia, precum și la concursurile festivalurilor RIAM și DIT pentru pian solo, concert, duo vocal, duo instrumental, duet de pian și orgă. A participat la multiple sesiuni de masterclass, în cadrul cărora a studiat cu profesori apreciați precum Christian Favre, Barry Douglas și Marie Francoise-Buquet. A fost solistă în concertele Sligo Baroque Orchestra, Budweis Philharmonic Orchestra (Cehia) și Irish Youth Wind Ensemble. În prezent, Aileen Cahill cântă în mod regulat cu membri ai Cvartetului RTÉ ConTempo, ansamblului de muzică contemporană Concorde și cu colegii DIT, precum și cu Paul Roe (clarinet) și Ian Dakin (corn). Aileen Cahill predă cursuri de Acompaniament de pian la Conservatorul de Muzică și Dramă DIT și este repetitor la Universitatea Maynooth.

MIM - Muzeul De Instrumente Muzicale

În inima metropolei Bruxelles, într-un complex format dintr-o parte neoclasică și o clădire Art Nouveau, MIM oferă spre vizionare 1100 de instrumente, fiecare mai interesant și mai grăitor decât altul. MIM dispune de o sală de concerte cu 200 de locuri, un spațiu pentru ateliere, un magazin, o bibliotecă specializată. Sala de concerte în partea neoclasică a MIM oferă publicului o atmosferă intimă, într-un mic amfiteatru grecesc. MIMO sau Musical Instrument Museums Online oferă acces online la colecțiile a unsprezece dintre muzeele de instrumente muzicale din Europa, despre aproximativ 45.000 de instrumente muzicale, în șapte limbi europene.