Institutul Cultural Român din Londra și Muzeul Victoria & Albert (V&A) derulează împreună programul "Columna lui Traian 1900. O privire contemporană asupra a două milenii de istorie", cuprinzând șase evenimente dedicate aniversării a 19 secole de la ridicarea, la Roma, a Columnei lui Traian, unul dintre cele mai importante monumente antice și o referință esențială pentru istoria și identitatea românilor. În egală măsură, programul comemorează 140 de ani de la inaugurarea sălii Casts Court a Muzeului în 1873, creată special pentru a găzdui o replică unică în Europa, în mărime naturală, a Columnei, achiziționată în timpul Reginei Victoria.
Columna lui Traian și extraordinara poveste pe care aceasta o narează sunt repuse în circulație prin intermediul filmului, fotografiei stereoscopice și dialogurilor academice. Elementul cel mai spectaculos al programului este o intervenție complexă, video-acustică, asupra Columnei, realizată de către doi dintre cei mai originali artiști români ai momentului, care readuce la viață, prin video-mapping și sunet, diferite episoade și personaje ale cuceririi romane a Daciei.
Artiștii Dreamrec (Silviu Vișan) și Rochițe (Cătălin Matei) propun publicului un spectacol de proiecții video (3D mapping) și muzică, re-imaginând tumultul războaielor dacice cu ajutorul celor mai noi tehnologii. Reliefurile Columnei din sala Casts Court prind viaţă, dezvăluind scene dramatice, pline de acţiune: soldaţi daci şi romani încleştaţi în luptă, trupele lui Traian construind podul de la Drobeta şi traversând Dunărea până la Sarmizegetusa, Decebal luându-şi viaţa într-un ultim gest de rezistenţă eroică. Proiecţiile video sunt însoţite de muzică special compusă de Rochiţe, inspirată din sunetele instrumentelor antice - flaut, harpă - şi ale tobelor de război.
Prezentările au loc pe 22 noiembrie (acces pe bază de invitaţie), 6 decembrie şi 17 ianuarie, 6.15 -9.25pm (intrarea liberă).