Colocviul „România: patrimoniu și cultură europeană"

Colocviul Romania patrimoniu si cultura europeana"

Pentru a sărbători Ziua Națională a României și pentru a promova Timișoara-Capitală Europeană a Culturii 2023 se organizează colocviului „România: patrimoniu și cultură europeană" la Universitatea Națională de Educație la Distanță (UNED), filiala Cadiz, în data de 23 noiembrie 2023

Evenimentul este organizat în colaborare cu UNED Cadiz, Consulatul general al României la Sevilla, Consulatul Onorific al României în Cadiz, Ambasada României in Regatul Spaniei și Universitatea de Vest din Timișoara și are în vedere aprofundarea studiilor despre legăturile culturale, istorice și diplomatice dintre cele două țări, precum și promovarea specificului românesc în context european.

Participanții vor primi un certificat de participare la activitatea academică dedicată României. Lucrările se vor desfășura în format mixt, online și cu prezență.

Programul colocviului:

- 17:00-17:15 h. Deschiderea oficială

Discursuri instituționale (UNED, Consulatul general al României la Sevilla, ICR Madrid)

-17:15-17:45 h. Izvoare istorice pentru studierea relațiilor hispano-române– Francisco Glicerio Conde Mora, Profesor la CUE Salus Infirmorum (centru afiliat Universității din Cadiz)

- 17:45-18:15 h. Figura consulului onorific- Fernando Estrella Ruiz- Consul Onorific al României la Cádiz

- 18:15-18:45 h. Perspective românești și europene în literatura română: de la Dimitrie Cantemir până în zilele noastre- María Floarea Pop, Directoarea ICR Madrid

- 18:45-19:15 h. Hispanismul în lingvistica românească- Mihaela Delia Cristea, profesor de limba spaniolă la Universitatea din Sevilla

- 19:15-20:00 h. Prezentarea expoziției fotografice Timișoara- patrimoniu și cultură europeană, organizată în colaborarea cu Universitatea de Vest din Timișoara și Ambasada României în Regatul Spaniei. Va fi prezentată printr-un mesaj video de către rectorul UVT și de către directoarea ICR Madrid.

Expoziția a mai fost prezentată la Madrid și cuprinde 35 de fotografii cu o viziune multigenerațională: 23 dintre ele sunt realizate de către studenți ai Facultății de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara și prezintă viziunea tinerilor asupra patrimoniului cultural și uman al orașului simbol al Revoluției Române și al unei societăți moderne pașnice și democratice, în timp ce alte 12 fotografii sunt realizate de Marius Popovici, fost vice-președinte al Consiliului Județean Timiș. 

Evenimentul face parte din programul cultural „La UVT, Cultura este Capitală!”, inclus în Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, teritoriul Oameni, stația Reflecții, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, cofinanțat de Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2023.