Celebrarea Zilei Limbii Române cu scriitoarea Corina Ozon la Tel Aviv și Haifa

Pentru a celebra Ziua Limbii Române – una dintre cele mai importante date din calendarul diplomației publice și culturale – Institutul Cultural Român de la Tel Aviv a organizat, în data de 31 august, la sediu, și în 1 septembrie, la sediul HOR Haifa, o serie de evenimente literare cu participarea scriitoarei Corina Ozon. Manifestările i-au avut ca invitați, alături de scriitoare, pe Dan Romașcanu, publicist în domeniul literaturii și filmului, și pe George Schimmerling, blogger literar. Seara de la ICR Tel Aviv a fost completată de un recital muzical cu compoziții românești, în interpretarea sopranei israeliene de origine română, Monica Schwartz.

Prezentările au avut ca punct de discuție volumele scriitoarei române Corina Ozon „Cineva în orașul ăsta te iubește” (Editura Trei, 2023) și „Povești scrise în palmă” (Editura Național & Editura pentru Artă și Literatură, 2022). În cadrul ambelor evenimente, au fost abordate o multitudine de subiecte precum: relația dintre limbă și identitate culturală; rolul și responsabilitatea autorului în procesul creației; influența tehnologiei și a internetului asupra literaturii; noile mijloace de propagare a creațiilor literare în rândul unor segmente cât mai diverse de public; mecanismele de promovare din spatele industriei cărților din România.

Autoarea este de părere că literatura și procesul de creație trebuie și poate să evolueze odată cu vremurile în care trăim, fiind o adeptă a noilor tehnologii care înlesnesc accesul la literatură, și cultură în general, pentru toate categoriile de public, dincolo de limitări și granițe fizice.
„Cred că puterea unui scriitor se vede în capacitatea acestuia de a-și testa limitele creației. […] Cele mai recente romane au marcat un punct de cotitură, prin tematica și stilul abordate, scriitura mea fiind deseori caracterizată ca hibridă – un termen științific la origine dar care, încă din timpul pandemiei, a căpătat noi valențe, fiind folosit în domenii foarte diverse.”

Parafrazându-l pe celebrul scriitor Kurt Vonnegut, George Schimmerling a declarat că „reușita scriiturii Corinei Ozon constă în faptul că oferă cititorilor atât personaje cu care se pot identifica, cât și un personaj arhetipal pe care să-l poată urî.” Acesta a mai apreciat și versatilitatea autoarei, care a abordat, pe parcursul celor 13 volume publicate, stiluri foarte diferite.

„Așa cum există câte un Mitică în fiecare loc – acesta fiind unul din motivele care explică universalitatea și actualitatea operei lui Caragiale –, tot așa. în romanele Corinei Ozon, putem identifica personaje arhetipale, pe care cititorul le identifică cu ușurință și în care se regăsește.” a declarat publicistul Dan Romașcanu.

Corina Ozon este absolventă a Facultății de Filologie, Universitatea Timișoara, și a Facultății de Jurnalism și Știintele Comunicării, Universitatea București. Are un doctorat în Științele Comunicării la Universitatea București și la Universitatea Paul Valéry, Montpellier (Franța). A publicat numeroase cărți la Editura Herg Benet (seria „Amanții”, 2014-2021, volumul de proză scurtă „Până când mă voi vindeca de tine”, 2016, romanul „Tentații”, 2016, romanul „Codul lui Zoran”, 2018, „Dincolo de furtună”, 2019), una la Editura Univers („Despre iubire, cu instrucțiuni de folosire”, 2017) și „Povești scrise în palmă”(2022) la Editura Național & Editura pentru Artă și Literatură. Este realizatoarea podcastului Rețeaua de povești. Corina Ozon are zece ani de jurnalism de investigaţie în presa scrisă şi televiziune, şi doi ani în producţie TV.

Proiectul se înscrie în seria de evenimente menite să promoveze în Israel programul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023.