BUDAPESTA. Un fragment de Bogdan Suceavă, la „Noaptea Literaturii”

„Noaptea Literaturii”, eveniment organizat de EUNIC Ungaria, are loc în spații diverse, neconvenționale, unde publicul va putea asculta fragmente aparținând a 25 de autori contemporani din 24 de țări. Evenimentul va fi găzduit de sectorul VII al Budapestei, în perioada 23-25 iunie, și este realizat în colaborare cu trei colective de teatru independent: Orlai Produkció, Teatrul Gólem și Egyéjszakás Kaland. Tema acestui an este „Ieșire de urgență”.

Autorul român, selectat pentru această ediție este Bogdan Suceavă, cu un fragment din romanul „Noaptea când cineva a murit pentru tine”, în traducerea lui Vallasek Júlia. Fragmentul va fi citit de actorul Novák Péter în data de 25 iunie, în opt serii, începând cu ora 19.00, până la ora 23.00, în Centrul Gólem Központ din str. Csányi nr. 3. Mai multe detalii: https://www.irodalomejszakaja.hu/romania.

Bogdan Suceavă (1969) este romancier și profesor de matematică la Universitatea de Stat din California. „«Nu am dovezi. Să zicem că totul e ficțiune.» Așa începe naratorul lui Bogdan Suceavă incursiunea în tumultul a două zile reprezentative pentru revoluția bucureșteană din 1989. Cumva detașat și păstrând la distanță posibile atacuri incomode. Iată povestea revoluției din perspectiva unui matematician în anul I de facultate, fiu de ofițer de miliție, pornit într-o aventură personală spre Universitate pentru a participa la redactarea statutului Ligii Studenților. O nebunie, se-nțelege. Nu și pentru proaspătul student călit în armată. Călit e un fel de a spune; în fapt, traumatizat, încarcerat în toxice suspendări temporale și tembelizări pe linie. Drumul acesta la Universitate se ramifică din prezentul intens, apocaliptic, al revoltelor din decembrie ’89, spre trecutul împărțit între iubiri indecise, matematică și stagiul militar. Noaptea cînd cineva a murit pentru tineeste istoria unei memorii dislocate.” (Marius Miheț) Romanul tradus de Vallasek Júlia a apărut la editura Lector în anul 2020.

Organizatorii evenimentului oferă premii alcătuite din pachete valoroase de cărți pentru participanții care răspund corect la întrebări legate de fragmentele citite la „Noaptea Literaturii”. Mai multe detalii: https://www.irodalomejszakaja.hu/jatek

Evenimentul se desfășoară în limba maghiară. Având în vedere că lectura fragmentului care reprezintă literatura română va avea loc în spațiu închis, vor avea acces doar persoanele care au adeverință de protecție COVID. Recomandăm purtarea măștii de protecție. 

Parteneri: Primăria sectorului VII, Budapest Brand, Orlai Produkciós Iroda, Centrul Gólem.