Artiști plastici contemporani, originari din Transilvania, expun pe simezele galeriei ICR Berlin


Expoziţia „Transylvania Retouched. A Matter of Landscape and Representation” iși va deschide porțile pe 5 septembrie 2019, ora 19.00, la galeria Institutului Cultural Român din Berlin.

Artiștii români și maghiari, Aladár Garda, Anca Benera & ArnoldEstefan, Zsolt Fekete, Károly Elekes, Lehel Kovács, Mircea Nicolae, Radu Băieș, Szabolcs Kisspál își prezintă lucrările în cadrul unui eveniment curatoriat de Daniela Duca & Virág Major.

Expoziția investighează aspecte ale relației dintre practica artistică si peisajul transilvănean; peisajul ca spatiu de intervenție artistică pe de-o parte, și de contemplare pe de altă parte, ca spațiu „natural” pe de o parte, și ca spațiu medial pe de alta, ca spațiu idealizat, marcat de pitoresc, dar și ca spațiu al confruntărilor identitare și culturale.

Expoziția include impresii artistice contemporane ale unor artiști  transilvăneni, care abordează tema reprezentării peisajului natural și implicațiile sociale și culturale ale acestor reprezentări. Ea pune în evidență, de asemenea, materiale inedite (foto, video și text) din arhivele personale ale fondatorilor miscarii artistice land-art MAMŰ.

Reprezentarea peisajului transilvănean ca un teritoriu pastoral, mitic, cu râuri şi munţi impresionanţi este reprodusă la nesfârşit în broșurile turistice și evocările celor care l-au locuit sau vizitat, conservând astfel fanteziile legate de peisajele pitoreşti şi romantice din secolul al 19-lea. Expoziţia aruncă o privire critică și asupra construcţiei acestui tip de reprezentare și substituie actul contemplării nostalgice, presupus “neutre”, cu metodologia unei nostalgii reflexive (Svetlana Boym), critice, fragmentare, uneori ironice, care încearcă să reconstituie procesul prin care peisajul şi-a pierdut propria lizibilitate, naturalizând o anumită construcţie socială ori culturală. Este înfăţişarea acestei frumuseţi naturale, presupus “pure”, o strategie de scăpare din mijlocul tensiunilor istorice şi de depolitizare a peisajului? Ce idealuri, traume, dorinţe înglobează această reprezentare idilică?

Un proiect expozițional al Institutului Cultural Român din Berlin, cu sprijinul Collegium Hungaricum Berlin.