Arta de a muri – discuţie pe tema morţii în literatură

Miercuri, 26 martie, la ora 18.30, va avea loc la sediul Institutului Cultural Român de la Stockholm o dezbatere pe tema morţii în literatură, cu titlul Arta de a muri. Tema va fi abordată din două perspective: cea românească şi cea suedeză.
Din Suedia vor participa doi scriitori de excepţie: Carl-Henning Wijkmark, care va vorbi despre romanul său din 2007, Noaptea care se apropie, încununat cu premiul August, şi Kjell Espmark, care va face referire la volumele sale de poeme Cei vii nu au morminte (2002) şi Calea Lactee (2007).

Experienţa românească va fi privită prin prisma operei lui Marin Sorescu (1936-1997). Scriitorul şi criticul literar Magnus Florin va evoca personalitatea regretatului poet român, făcând referire şi la legătura acestuia cu Suedia. Actriţa Pernilla August va recita poezii din ultimul volum al lui Sorescu, Puntea, tradus în limba suedeză de Dan Shafran şi apărut în 1999.

Kjell Espmark
este scriitor şi critic literar, membru al Academiei Suedeze. Dintre lucrările sale în proză se remarcă seria de şapte romane reunite sub titlul Timpul uitării (1987-97) şi mai recentele Bela Bartok împotriva celui de-al treilea Reich (2004) şi volumul de nuvele Poveşti nedorite (2006). În ultimii ani s-a îndreptat mai mult către poezie. Volumele Când drumul se întoarce, Cealaltă viaţă şi Cei vii nu au morminte se regăsesc în colecţia În afara calendarului (2003). Cel mai recent volum de poezii este Calea lactee, din 2007, inspirat din mitologia greacă, în care vocile morţilor din cele mai vechi timpuri răzbat până în zilele noastre.
Carl-Henning Wijkmark
este scriitor, eseist şi traducător, cu o activitate publicistică bogată ce îmbină interpretarea literară cu perspectiva intelectuală. Cartea Moartea modernă din 1978 este o satiră ce pune pe tapet aspectele etice şi practice ale morţii. Eseistica lui Wijkmark tratează teme ca identitatea şi istoria, din perspectivă suedeză şi internaţională. Cel mai recent roman este Noaptea care se apropie (2007), pentru care a primit cea mai prestigioasă distincţie literară din Suedia, premiul August, şi care tratează din nou tema morţii.
Pernilla August
este una dintre actriţele de marcă ale Suediei, cu o bogată activitate atât pe marile scene din Stockholm, cât şi în televiziune şi film. Rolurile interpretate sunt din cele mai variate, de la clasicii Shakespeare, Ibsen şi Strindberg, până la dramaturgii moderni. A avut o colaborare îndelungată cu Ingmar Bergman, cel mai celebru rol fiind cel din filmul Fanny şi Alexander, iar de curând a debutat şi ca regizor.
Magnus Florin
este scriitor, dramaturg şi critic literar, iar între anii 2000-2006 a fost directorul Teatrului Radiofonic suedez. A debutat în 1989 cu un volum de proză scurtă şi a fost nominalizat la premiul August pentru volumele Grădina şi Fraţii, ultimul dintre acestea fiind desemnat în 1998 cartea anului de către ascultătorii Radiodifuziunii suedeze.


Persoană de contact: Raluca Mihu, referent – raluca.mihu @ rkis.se / 0046 8 20 76 00.