„Aproape, prin cultură” , proiecte virtuale ale artiştilor români

Aproape, prin cultura , proiecte virtuale ale artistilor romani

Cultura va fi mereu un prieten apropiat. Cultura ne emoționează, ne dă sens, ne face să trăim mai intens și mai plăcut. Aceasta este filozofia care ne motivează în aceste timpuri provocatoare, când interacțiunea socială se deplasează către mediul digital, iar domeniul cultural este forțat să se adapteze.

În acest spirit, reprezentanța ICR Bruxelles se aliniază demersului mai multor instituții de cultură din România şi din întreaga lume și le propune oamenilor de cultură, artiștilor, curatorilor, colaboratorilor și operatorilor culturali să participe la un proiect digital colectiv, „Aproape, prin cultură”, adresând mesaje pozitive de încurajare comunității artistice internaționale.

Obiectivul inițiativei este de a rămâne inter-conectați și de a propune publicului alternative creative de a își petrece timpul în izolare, informații culturale de actualitate, recomandări de lectură, dar și arhive inedite din proiecte desfășurate de ICR Bruxelles anterior.

„Aproape, prin cultură”constă într-o serie de interviuri, video-performing, albume fotografice artistice și documentare, precum și mărturiile artiștilor despre activitatea lor și despre soluțiile de a se reinventa artistic în această perioadă, pentru a păstra atenția publicului asupra actului artistic în general, dar și pentru a redefini raportarea la spațiul de expunere.

Demersul este coordonat împreună cu Rețeaua EUNIC Bruxelles. În aceste vremuri, când societatea este încercată de provocări nemaiîntâlnite, este nevoie de un mesaj pozitiv, unitar, de solidaritate. Rețeaua EUNIC Bruxelles rămâne aproape de public, artiști, colaboratori, instituții culturale, și promovează cultura online în sensul larg, centralizând evenimentele culturale digitale propuse de institutele culturale naționale partenere și oferind publicului posibilitatea de a le accesa pe paginile proprii EUNIC Bruxelles și EUNIC Global.

Printre invitații ce vor contribui la acest proiect se numără: dramaturgul Matei Vișniec, teatrologul George Banu, actorul Emil Boroghină, creatorul Festivalului Shakespeare de la Craiova, coregraful Cosmin Manolescu, poeții Andra Rotaru, Răzvan Țupa, Silvia Grădinaru, Robert Elekes, artiștii vizuali Dan Popovici, Mihai Zgondoiu, Claudia Rădulescu, Alina Ușurelu, Erika și Dragoș Olea, Emil Ciocoiu, compozitoarea de muzică contemporană Sabina Ulubeanu și mulți alții.

Echipa ICR Bruxelles le mulțumește tuturor artiștilor participanți pentru diversitatea, creativitatea și excelența artistică cu care ne încântă și îi așteaptă cu nerăbdare pentru noi colaborări.