1871, Iaşi – 1956, Bucureşti
Pictor
În timpul studiilor la Politehnica din Dresda (1887 – 1889), Theodor Pallady este îndemnat de profesorul de desen şi pictură să plece la Paris să se perfecţioneze. În capitala Franţei lucrează în atelierul lui Jean Arman şi se înscrie la Académie des Beaux-Arts. În 1892 intră în atelierul lui Gustave Moreau unde va fi coleg cu Henri Matisse, cu care leagă o strânsă prietenie, cu Georges Rouault şi cu Albert Marquet. Mai târziu, frecventează clasa lui Puvis de Chavannes, de la care preia fineţea desenului şi strălucirea culorilor.
În 1904 revine în Bucureşti, unde expune la Ateneul Român şi la Saloanele Oficiale de pictură. În paralel, are expoziţii personale şi la Paris, până în 1940. Participă şi la Bienala de la Veneţia, la ediţiile din 1924, 1940 şi 1942.
Fiind influenţat de şcoala germană şi de simbolismul lui Gustave Moreau, experimentând în cadrul curentului Art Nouveau şi al fauvismului, Pallady se evidenţiază cu un stil propriu, caracterizat de o logică liniară a proporţiilor şi o arhitectură simplă a picturii. Pallady refuză sentimentalitatea şi pitorescul ieftin, făcând evidentă orientarea sa structurală spre compoziţia clasică. Se orientează mai mult pe naturi moarte, unde se poate distinge influenţa picturii lui Cézanne şi a picturii medievale româneşti.
Majoritatea picturilor lui Theordor Pallady se află acum în Muzeul Pallady – Casa Melik din Bucureşti (Strada Spătarului, nr. 22). Muzeul deţine câteva remarcabile pânze ale marelui pictor român, precum şi un lot important de peste 800 de desene (peisaje, nuduri, portrete, interioare), reprezentative pentru perioada pariziană a lui Pallady. Acestea sunt expuse periodic în serii tematice.
Surse:
http://www.mnar.arts.ro/muzsatelit/pallady.php
http://ro.wikipedia.org/wiki/Theodor_Pallady
http://bucarest-fr.romaniaexplorer.com/page_10819.html