ApăAerFoc – Festival de teatru în aer liber la Bucureşti

* galerie foto


* imagini video
PRO TV * imagini video REALITATEA TV + imagini video Ilotopie + imagini video Tuig
* imagini video Strange Fruit
* imagini video Strange Fruit 2
În teatrul de stradă nu există convenţie, nu există mediere. Există doar atenţie, percepţie. Pentru actori, regizori şi scenografi, teatrul de stradă înseamnă impact. Iar pentru artistul de pretutindeni şi de totdeauna, IMPACTUL este dezideratul suprem. Să faci oamenii să te vadă, să te placă şi să te şi înţeleagă, totul pe un segment de timp şi câteodată de spaţiu foarte redus. Mai mult, fără să beneficiezi de acoperirea convenţiei, să poţi să aduci VIUL şi să-l şi comunici. De obicei ne-convenţionalul înseamnă spectaculos, se bazează pe asta. Pentru că altă soluţie nu are.

Teatrul românesc a ieşit greu în stradă. Câteva proiecte răzleţe, de rezonanţă redusă.
ICR aduce în Parcul Tineretului 4 trupe din străinătate, cunoscute în toată lumea. Poate să fie o deschidere de drum pentru trupele autohtone, poate fi chiar apogeul unor astfel de manifestări pentru mult timp de acum încolo. Ansambluri complexe din toate punctele de vedere - tehnic, conceptual, uman. Montări de excepţie în care imposibilul devine posibil.

Debutul aparţine australienilor de la Strange Fruit
(week-end-ul 14, 15 Iulie) lor urmându-le, în ordine, trupa Teatro Ka din Portugalia, (week-end-ul 21, 22 Iulie) cei de la Ilotopie, din Franţa (week-end-ul 28, 29 Iulie) şi olandezii de la Tuig (week-end-ul 4, 5 August).
STRANGE FRUIT
(Australia) este o trupă de teatru foarte specială care şi-a câştigat faima internaţională şi care în acest moment ocupă o poziţie de vârf în zona teatrului de stradă. În ultimii 6 ani Strange Fruit a avut spectacole în 30 de ţări diferite şi a participat la peste 170 de festivaluri internaţionale.
Spectacolul lor, « Câmpul » ( The Field ) a fost în ultimii ani, unul dintre cele mai originale spectacole de la festivalurile de gen din lume.
8 personaje se leagănă în aer, pe nişte bare elastice de 4,5 m înălţime, deasupra capetelor spectatorilor, într-un balet suprareal între cer şi pământ. Coregrafia aeriană schiţează o lume fantastică şi graţioasă, a bucuriei şi a frumuseţii, care farmecă spectatorul.

Din 1986, de când s-a format, trupa portugheză TEATRO KA
şi-a creat un renume prin spectacolele sale originale, pe picioroange, care fascinează prin imagini poetice.  « Aripa destinului » (Asas do destino) este o poveste adâncă despre întâlnirea unui bătrân cu îngerul său şi cu moartea. Un spectacol opulent, de o fantezie barocă şi de o măiestrie şi tehnică perfectă.

ILOTOPIE
(Franţa) este o trupă de teatru renumită pentru spectacolele sale care se desfăşoară pe apă. « Reflexiile lui Narcis » (Narcissus reflects) desenează pe suprafaţa apei un spaţiu oniric-suprareal, ce gravitează în jurul mitului lui Narcis şi care este populat de personaje stranii. Apa înseamnă deopotrivă reflexie şi reflecţie, oglindire şi proiecţie a sufletului.
Prin mitul lui Narcis, actorii îşi pun întrebări asupra formării individualităţii şi caută să afle cum în amalgamul societăţii contemporane mai putem încă aspira să fim unici. Narcis, cel din poveste, cel ferecat în el însuşi, steril şi fără urmaşi, reuşeşte acum să se multiplice în milioane de copii: povestea lui este povestea supremaţiei vizualului în lumea de azi.
Luciul apei este scena lumii noastre şi tot ceea ce noi căutăm se reflectă în această oglindă unduitoare. « un spectacol fermecător şi rafinat, de mare impact vizual, care foloseşte o tehnologie incredibilă. » Kleine Zeitung

TUIG (Olanda)
– « Salto Vitale »: O maşinărie arhaică în vârful căreia se află un om este pusă în mişcare şi ridicată, centimetru cu centimetru, printr-un efort sisific, până la o înălţime de 14 m. Focul, aerul, apa şi forţa fizică susţin întreaga construcţie, conducând spre punctul final: saltul. Saltul în necunoscut.
Cum se dizolvă tensiunea în linişte…? În ce punct trebuie să ajungi ca să te poţi aventura în necunoscut…? O parabolă despre puterea de a hotărî asupra propriei vieţi.

P R O G R A M U L FESTIVALULUI:

Strange Fruit:
14, 15 Iulie (16 Iulie in caz de ploaie), ora 19.00 Teatro KA: 21, 22 Iulie (23 Iulie in caz de ploaie), ora 19.00 Ilotopie: 28, 29 Iulie (30 Iulie in caz de ploaie) ora 21.30 Tuig: 4, 5 August (6 August in caz de ploaie) ora 21.00 Toate reprezentaţiile vor avea loc în Parcul Tineretului