Ansamblul„L’Apothéose”- concert de muzică barocă în cadrul proiectului EUROPA IN MUSICA, la Accademia di Romania din Roma

Stagiunea muzicală a cluster-ului EUNIC Roma, parte a evenimentelor EUROPA IN MUSICA, continuă joi, 14 noiembrie 2019, ora 19:00, cu un concert de muzică barocă al ansamblului „L’Apothéose” în Galeria de Artă a Accademia di Romania din Roma , Viale delle Belle Arti 110.

Proiectul EUROPA IN MUSICA – Stagiunea muzicală a cluster-ului EUNIC Roma este un eveniment organizat de Institutul Cervantes din Roma, CNDM – Centro Nacional de Difusiòn Musical și Accademia di Romania in Roma, în parteneriat cu Conservatorul de Muzică “Santa Cecilia” din Roma și cluster-ul EUNIC Roma.

Concertul intitulat „… AL ESTILO ITALIANO” din cadrul celei de-a IV-A ediții a Proiectului Europa, va fi susținut de „L’Apothéose”, ansamblu compus din: Laura Quesada (flaut), Victor Martìnez (vioară barocă), Roldàn Bernabé (vioară barocă), Carla Sanfélix (violoncel baroc) și Asìs Màrquez (clavecin). În program vor fi interpretate piese de: José de San Juan, Alessandro Scarlatti, Juan Francésde Iribarren, Giacomo Focco, Pietro Antonio Locatelli, Mauro D’Alay, Vincente Basset și Leonardo Leo.

 Originar din Madrid, „L’Apothéose” prezintă în Italia un program în care sunt evidențiate relațiile dintre muzica spaniolă și cea italiană. Începând din secolul al XVIII-lea, muzica ce se compunea în Peninsula italianăa devenit un model de referință pentru cele mai multe curți europene, iar cea spaniolă nu a fost o excepție. Chiar dacă deja cu un veac înainte întâlnim câțiva muzicieni italieni în Spania, de fapt, din secolul al XVIII-lea, odată cu schimbarea dinastică de la cea Habsburgică la ce de Bourbon, prezența compozitorilor și a instrumentiștilor italieni s-a dovedit a fi mai marcantă: într-adevăr, muzicieni precum Arcangelo Corelli sau Domenico Scarlatti erau de mare notorietate în spațiul cultural iberic. Această influență a armoniilor italiene se poate observa atât la nivelul genurilor muzicale abordate și al influențelor stilistice, cât și în ceea ce privește aranjamentele operelor unor mai maeștri ai vremii.

Grupul de muzică barocă  care a fost înființat în 2015  celebrează reflecția și experimentarea printr-o interpretare istorică la cel mai înalt nivel, menținând idei clare, combinând toate cunoștințele muzicale pentru a transmite publicului conținutul emoțional și retoric propriu fiecărui compozitor.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Pentru informații:

https://cultura.cervantes.es/roma/it/Proyecto-Europa-IV:-L%E2%80%99Apoth%C3%A9ose/128366