Alexandru Tomescu and his Stradivarius Violin la „Versailles-ul belgian”

Alexandru Tomescu and his Stradivarius Violin la Versailles-ul belgian

În avanpremiera Festivalului Internațional de Artă Europalia România 2019, Institutul Cultural Român organizează concertul extraordinar „Alexandru Tomescu and his Stradivarius Violin” la Castelul Beloeil, în data de 7 septembrie 2019, ora 18.00.


Vioara Stradivarius este simbolul rarității însăși. De-a lungul carierei sale, Antonio Stradivari a făurit în jur de 1000 de instrumente, dintre care aproximativ 600 mai sunt astăzi atribuite lui. Valoarea unei viori Stradivarius poate urca până la câteva milioane de euro.

Vioara Stradivarius își va dezvălui toată bogăția sub arcușul violonistului român Alexandru Tomescu, un reper al muzicii clasice internaționale, în concertul de la Beloeil. Alexandru Tomescu va încânta publicul prezent în biblioteca splendidului castel Beloeil, alături de harpista franceză Delphine Benhamou, cu un program muzical ce include Șase dansuri românești de Béla Bartók, Balada de George Enescu, Lebăda, Fantezia op. 124 pentru vioară și harpă, Introducere și Rondo Capriccioso de Camille Saint-Saens și Meditație de Jules Massenet.

Invitații vor avea ocazia să admire lucrările a trei artiști români excepționali, prezente în decorul unic al acestui castel baroc. Expoziția «Love Letters For Europe. Signed Romania » include costume de teatru concepute de-a lungul timpului de artista Doina Levintza și accesorii din piele cu un design contemporan, executate de designerul Dan Coma. Pentru calitatea extraordinară a lucrărilor semnate de cei doi artiști, Doina Levintza și Dan Coma sunt furnizorii oficiali ai Casei Regale a României, din 2005.

Oana Jipa, talentata actriță a Teatrului Național, întruchipând unul dintre personajele semnate scenografic de Doina Levintza, va ghida publicul prezent prin încăperile castelului, oferind explicații despre istoria costumului de teatru și despre piesele în care aceste costume au fost folosite.

De asemenea, scenariul evenimentului include o discuție despre proiectul „Manifesto” a sculptorului Mihai Topescu, susținută de criticul și istoricul de artă belgian Jan de Maere. Proiectul „Manifesto” constă într-o instalație outdoor, configurată in situ, în grădina castelului, un protest împotriva defrișărilor ilegale, suprapunând pădurii naturale una ideală, a „Paradisului”, precum o intitulează artistul.

„Alexandru Tomescu and his Stradivarius Violin” este un eveniment desfășurat sub auspiciile nobilei familii belgiene de Ligne, în prezența Altețelor lor Prințul Michel de Ligne și Prințesa Eleonor de Ligne.

„Spiritul de la Castelul Beloeil este același cu spiritul Festivalului EUROPALIA și sunt absolut convins că împreună vom organiza proiecte care se vor bucura de un imens succes“, a declarat Prințul de Ligne.

Château de Beloeil, supranumit „Versailles-ul belgian“, este un domeniu cu o istorie de peste opt secole, aparținând familiei princiare de Ligne. Beloeil posedă o bibliotecă de peste 20.000 de cărți, picturi din secolele XV-XIX, mobilier creat de cei mai buni meșteșugari ai secolelor XVII și XVIII. Castelul și domeniul aferent sunt situate în apropiere de orașele Lilles și Valenciennes din Franța și Tournai și Mons din Belgia, și sunt deschise publicului larg, în perioada aprilie – octombrie.

Conceptul unitar al proiectelor pe care România le propune a fi găzduite de somptuoasele saloane ale Castelului Beloeil și de parcul acestuia evidențiază, nu doar creativitatea artiștilor români, ci și legăturile istorice între România și Belgia. Practic, Europalia România 2019, prin cele 260 de proiecte ce gravitează în jurul expoziției Brâncuși de la BOZAR, devine apogeul schimburilor culturale transfrontaliere și cel mai important spațiu de diplomație culturală din inima Europei”, mărturisește doamna Liliana Țuroiu, director ICR Bruxelles și coordonator Europalia România.


Informații suplimentare:

Avanpremiera prezenței României la Festivalul EUROPALIA, organizată la Castelul Beloeil, cu sprijinul partenerilor belgieni, constituie o ocazie unică pentru creionarea unui proiect complex, integrator, prin care Institutul Cultural Român dorește să arate publicului internațional o Românie creativă și originală. România este singura țară care beneficiază de o avanpremieră a Festivalului Europalia, în istoria de 50 de ani a Festivalului.

De asemenea, scopul expozițiilor este de a evidenţia valorile noastre culturale şi spirituale, apelând la creații ale artiștilor de renume, respectaţi şi apreciaţi pentru arta lor. Mai mult decât atât, prezenţa artiştilor români în decorul unic al Castelului de Beloeil este un privilegiu pentru iniţierea unor demersuri de diplomaţie publică şi culturală şi anunţă, pe toată perioada desfăşurării sale, programul oficial al ediţiei EUROPALIA România 2019.

România este ţară invitată a Festivalului Internaţional EUROPALIA, ocazie cu care își va pune în valoare atât istoria impresionantă, cât şi scena artistică efervescentă. Prezenţa României la acest important festival, care se va desfășura în perioada octombrie 2019 - ianuarie 2020, este asigurată de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii și Identității Naționale si Secretariatul General al Guvernului.

Dintre cele peste 250 de evenimente, prin care România va arăta Europei tot ce are mai bun în cultură, evenimentele dedicate lui Constantin Brâncuși și civilizației dacice sunt vârf de lance ale EUROPALIA ROMANIA. Echipa EUROPALIA îl aduce pe Brâncuşi la Bruxelles, pentru prima dată, în perioada 2.10.2019 – 12.01.2020, expoziţia dedicată acestuia concentrându-se pe ambele direcţii ale operelor sale (sculptură şi fotografie). Va fi un eveniment unic dedicat artistului şi studioului său, care era frecventat de lumea artistică a acelor timpuri (Amedeo Modigliani, Fernand Léger, Man Ray). Proiectul cuprinde opere importante din muzee şi din colecţii private din întreaga lume, incluzând Muza adormită, Sărutul sau Leda. Pe lângă sculpturile sale iconice, fotografii şi documente extraordinare, vor fi expuse şi opere ale contemporanilor săi, cum ar fi Marcel Duchamp, Medardo Rosso sau Auguste Rodin.

Începuturile istoriei poporului român vor fi prezentate în expoziția „Daciaˮ (19.10.2019 – 26.04.2020). Piesele unice, care includ şi unele comori din aur şi argint, expuse pentru prima dată în Belgia, propun o întoarcere în timp şi spun povestea populaţiei indigene, dar şi cea a unor evenimente definitorii în istoria formării poporului român, cum ar fi cuceririle romane.

EUROPALIA, unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale de artă, este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia. Festivalul este organizat o dată la doi ani, sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, în Belgia și în țări învecinate – Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie.

Publicul celor mai ample ediții de până acum ale festivalului a ajuns la aproximativ 1-1,5 milioane de vizitatori, majoritatea veniți din afara Belgiei. Printre ţările invitate de onoare la ediţiile precedente s-au numărat: Italia (1969 şi 2003), Franţa (1975), Spania (1985), Portugalia (1991), Republica Cehă (1998), Polonia (2001), Federaţia Rusă (2005), R. P. Chineză (2009), Brazilia (2011), India (2013), Turcia (2015), Indonezia (2017).