Alexandra Firiță și Lăcrămioara Maricica Niță, invitate la o nouă ediție a proiectului „Miercuri literareˮ la Accademia di Romania in Roma

Pentru a celebra Ziua Internațională a Femeii, Accademia di Romania in Roma, în parteneriat cu editura Il Sextante și cu patronajul Ambasadei României în Italia, aduce în fața publicului italian o nouă ediție a proiectului „Miercuri literareˮ, de data aceasta având în prim-plan două dintre vocile lirice feminine din diaspora românească de la Roma: Alexandra Firiță și Lăcrămioara Maricica Niță. Miercuri, 8 martie 2023, ora 18.00, în Sala de Conferințe a Accademia di Romania in Roma, vor fi prezentate volumele bilingve „I sogni delle pietreˮ de Alexandra Firiță și „Scrivo di uomini e angeliˮ de Lăcrămioara Maricica Niță. Moderatoarea întâlnirii va fi jurnalista Mariapia Ciaghi. Seara se va încheia cu o lectură a poeziilor în limba italiană, creații ce dau viață trăirilor feminine.

Alexandra Firiță este membră a Fundatiei Culturale D. Bolintineanu (membru fondator Asociația Bolintineanu pentru Cultură și Tradiție Istorică, 2012) – Bolintin Vale, România; Uniunea Mondială a Scriitorilor Medici (2004); Asociația Culturală L'Officina delle Buone Idee din Cigognola, Italia (2017); Mișcarea literară Poetas del Mundo, Chile (2018); Federația Unitară a Scriitorilor Italieni (2019). Ca poetă a debutat în antologia „Luminile lui august” 1973 și în 1995 în revista Curierul de Vâlcea, România.

Lăcrămioara Maricica Niță (n.1974, Bacău, România) locuiește la Roma din 2006, unde practică profesia de educatoare pentru îngrijirea copiilor cu dizabilități și scrie din și cu pasiune.Scrierile sale sunt prezente în numeroase antologii ale editurilor italiene și românești. Participă frecvent la diferite concursuri literare. În 2020, a publicat la editura Pim din Iași primele volume de poezie Suflet departe de casă și Soarta unei lacrimi. Din 2021, este membră a Federației Scriitorilor Italieni Uniti (FUIS).

Mariapia Ciaghi este licențiată în științe ale comunicării, specializată în aplicarea noilor tehnologii informatice, regizor de film și jurnalist. Redactor și director general al mai multor ziare naționale și internaționale, traducător.

Parteneri media: Revista Eudonna și Mockup magazine – ambele aflându-se sub bagheta casei editoriale Il Sextante – , Radio România Internațional și Radio România Cultural.