- 23 October 2019
- Etichete Icr Iosif Király Anvers EUROPALIA România
În contextul festivalului de arte EUROPALIA România, festival
ce se axează pe promovarea artei contemporane românești, a avut loc în data de
23 octombrie 2019, la Academia Regală de Arte Frumoase din Anvers, vernisajul
instalației „88 Clouds Will Rain For You”, realizată de artistul și
profesorul Iosif Király.
Locul de desfășurare al acestui proiect a fost ales în urma unui proces judicios de selecție. Academia Regală de Arte Frumoase din Anvers este una dintre cele mai vechi și mai prestigioase instituții europene dedicate studiului și cercetării în domeniul artei. De asemenea, Anvers este unul din orașele cele mai bogate cultural din Belgia și din Europa, cu o tradiție de secole în acest domeniu. Pictori precum Peter Paul Rubens și Anthony Van Dyck au realizat cele mai mari lucrări ale lor în Anvers. Orașul se mândrește cu prezența unui număr mare de galerii de artă clasică și contemporană.
Cu ocazia deschiderii acestui eveniment, artistul Iosif Király a menționat că: „Proiectul „88 Clouds Will Rain For You” a fost aprobat și preluat de către echipele care au pregătit Europalia și care i-au remarcat încă de la început potențialul. Este o instalație ce are nevoie de un anumit de spațiu, a fost propus mai multor galerii, precum și Academiei Regale de Arte Frumoase din Anvers, care a fost selectată tocmai pentru că aceasta întrunea condițiile tehnice necesare. Am realizat prima dată instalația „88 Clouds Will Rain For You” în anul1992. A avut un mare succes încă de atunci. A fost montată la galeria Universității de Artă, apoi la UAP, iar acum este prezentă la Europalia România. Sunt sigur că proiectul acesta își va găsi un drum, pentru că este o instalație puternică și neașteptată, ea fiind atât de …low technology. Vorba lui Arghezi,«Din bube, mucegaiuri şi noroi/ Iscat-am frumuseţi şi preţuri noi.» Din niște resturi am creat magie… În instalație sunt prezente semnficații diverse legate de reciclare, ecologie, poluare, ea vorbește despre natură, ploaie, dereglările climatice, lucrurile ce preocupă tot mai mult lumea contemporană. De asemenea,„88 Clouds Will Rain For You”este și oinstalație de sunet. Ea își schimbă acustica. Peste o oră se va auzi altfel, poate trece de la allegro la adagio sau andante. Este o lucrare ce a avut tot timpul succes și pentru că oamenii interacționează cu ea, copiii mai ales.”
„La Europalia România 2019, Iosif Király prezintă nu doar o lucrare foarte puternică, cu un efect divers și semnificativ asupra publicului. Profesor și artist, el este preocupat în egală măsură de recuperarea unor concepte ale istoriei recente din arta contemporană românească, semnalizând prin tehnici diverse, auditive sau vizuale, problematici sociale foarte actuale la nivel global. Este, de asemenea, remarcabil faptul că spațiul Academiei Regale de Arte din Anvers, ce găzduiește instalația, se potrivește perfect demersului artistului și pare că a fost dintotdeauna acolo, fapt ce dovedește, fără îndoială, că Iosif Király este un creator cu har, pentru care cotidianul nu este niciodată prea sărac și totul devine magic printr-un simplu gest, prin culoare, formă sau sunet”, a declarat, în contextul evenimentului de deschidere, doamna Liliana Țuroiu, director ICR Bruxelles și coordinator EUROPALIA România.
Instalația „88 Clouds Will Rain For You” este o odă adusă mișcării artistice Fluxus și artistului Geoffrey Hendricks. Pe când acesta se afla la Sommer Academy în Salzburg în ‘92, Hendricks i-a cerut lui Iosif Király să lucreze împreună la un proiect alături de artista germană Christine Ulke în cinstea celei de a 30-a aniversări a mișcării Fluxus (‘62-’92). Lucrarea originală includea 61 de nori, număr ce corespundea vârstei lui Geoffrey Hendricks. Într-un spațiu plin de obiecte metalice, acești nori eliberează gradual picături de apă. Revelația, pentru privitor, este un peisaj imersiv și poetic, în care temporalitatea și spațialitatea sunetului joacă un rol fundamental. Instalația își schimbă în diverse momente acustica, rezultatul fiind un experiment senzorial inedit, captivant și care invită la meditație.
Iosif Király este arhitect și artist vizual român, profesor la Universitatea Națională de Arte București, unde predă din 1992. Este co-fondator al Departamentului de Fotografie și Imagine Dinamică (1995). Din 1991 este membru al grupului subREAL iar până în 1989 a participat la numeroase evenimente în cadrul Atelier 35 Timișoara și București. În anii '80 a fost activ în rețeaua internațională mail-art, o mișcare artistică alternativă generată de grupul Fluxus. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România (U.A.P.) și al Asociației Internaționale a Criticilor de Artă (A.I.C.A.).