A doua ediţie ”TransArte” cu Nicolas Simion şi Ion Mureşan la ICR Budapesta

ICR Budapesta a organizat în saloanele sale, la 19 septembrie 2013, de la orele 18.00 cea de-a doua ediţie a evenimentului cultural “TransArte”, care alătură jazz-ului poezia contemporană din România. Dacă la prima ediţie publicul a avut ocazia să se întâlnească cu grupul de jazz “3Circles” şi cu poetul Ioan Es. Pop, de această dată muzica interpretată de saxofonistul şi clarinetistul Nicolas Simion a completat lectura poetului Ion Mureşan. 

Poemele rostite în limba română de Ion Mureşan au fost proiectate simultan în traducere maghiară. 


Nicolas Simion

S-a născut în 1959 la Dumbrăviţa (Braşov). În 1983 a absolvit studiile de muzică clasică la Academia de Muzică din Bucureşti. Descoperă înclinaţia spre improvizaţie, iar la începutul anilor '80 fondează grupul “Opus 4”, alături de pianistul Mircea Tiberian şi saxofonistul Dan Mândrilă. După numeroase concerte în ţară şi invitaţii la festivaluri de jazz din Berlinul de Est şi Varşovia, în 1988 emigrează. Se stabileşte mai întâi la Viena, iar în 1997 se mută la Köln. În 1992 lansează primul album de autor, „Black Sea” şi începe să înregistreze periodic alături de nume mari precum Graham Haynes, Lonnie Plaxico, Ed Schuller, Peter Perfido şi Mal Waldron. În 1998 este prezent alături de Mal Waldron pe albumul “The Big Rochade”. Ca şi compozitor, Simion primeşte în 1995 “Koernerpreis” din partea Ministerului Culturii din Austria. În 1998 compune “Canzonieri Sacrale”, cu motive inspirate din cantatele bisericeşti. La începutul lui 2001 susţine un concert cu piese de pe acest album la Braşov, eveniment de mare succes şi începe colaborarea cu marele pianist român Jancy Körössy. Recitalurile susţinute de aceştia în Germania, Austria şi România s-au bucurat de prezenţa unui alt mare muzician, saxofonistul Lee Konitz.

„Exista viaţă şi înaintea jazzului, va exista şi după o posibilă dispariţie a lui. Dar dacă nu ar mai fi, ar fi ca lumea fără poezie.“

(Nicolas Simion)


Ion Mureşan

S-a născut la Vultureni (Cluj) în 1955, iar în 1981 a absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj. A făcut parte din gruparea revistei „Echinox” şi din cenaclul „Saeculum” din Beclean. În 1988 devine redactor la revista „Tribuna” din Cluj iar în prezent este membru al Uniunii Scriitorilor, publicist şi redactor-şef al revistei „Verso” din Cluj.

A debutat cu poezie în 1970 în publicaţia „Preludiu”, iar în 2005 a fost invitat în Franţa în cadrul programului „Les Belles Étrangères”. 

Este autorul volumelor de poezie “Cartea de iarnă” - 1981, “Poemul care nu poate fi înţeles” ¨C 1993 sau "cartea Alcool" ¨C 2010. Printre cărţile sale traduse se numără: “Le mouvement sans coeur de l'image”, (trad. Dumitru Ţepeneag, Chez Belin, 2001), “Paharul / Glass / Au fond de verre”, (trad. Virgil Stanciu şi Dumitru Ţepeneag - 2005), “Zugang verboten / Acces interzis”, (trad. Ernest Wichter Büroarcrasch, Viena ¨C 2008). 

În urma prezenţei poetului la "Târgul de carte de la Paris, 2013", un nou volum în limba franceză în traducerea lui Dumitru Ţepeneag este în lucru la Editura "Chez Belin".

Dintre premiile obţinute amintim: “Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România” (1981) şi “Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România” (1993)

”Medicina propriu-zisă e un fel de mecanică auto. Medicii mai strâng un şurub, mai înlocuiesc câte o splină şi te pun pe picioare. Economiştii mai potcovesc caii putere ai leului. Dar boala adevarată e în suflet. Şi numai poezia te poate ajuta să rulezi pe teren accidentat fără să faci pană la inimă.”

(Ion Mureşan)