21 februarie, Ziua Internațională a Limbii Materne

Limba este tezaurul cel mai preţios pe care-l moştenesc copiii de la părinţi, depozitul cel mai sacru lăsat de generaţiile trecute şi care merită de a fi păstrat cu sfinţenie de generaţiile care-l primesc. Apăraţi tezaurul cel mai scump ce-aţi moştenit de la strămoşi: limba, adică simbolul sacru al naţionalităţii noastre.

Naţionalitatea românilor se arată atât în limba şi datinile lor, cât şi în muzica lor deosebită de oricare artă.

Limba… este cartea de nobleţă, testimoniul de naţionalitate al unui neam; semnul caracteristic prin care membrii aceleiaşi familii se recunosc în marea diversitate a popoarelor din lume; lanţul tainic ce-i leagă împreună şi-i face a se numi fraţi; altarul împrejurul căruia toţi se adună cu inima iubitoare şi cu simţire de devotament unii către alţii.”,  Vasile Alecsandri (1821- 1890).

Ziua Internaţională a Limbii Materne este sărbătorită, în fiecare an, la 21 februarie, pentru promovarea diversităţii lingvistice, a multiculturalităţii şi a valorilor culturale universale.

Ideea sărbătoririi Zilei Internaționale a Limbii Materne a fost o inițiativă a Bangladeshului. A fost aprobată la Conferința Generală UNESCO din 1999 și se sărbătorește în întreaga lume din 2000. UNESCO crede în importanța diversității culturale și lingvistice pentru societăți durabile. Societățile multilingve și multiculturale există prin limbile lor, care transmit și păstrează cunoștințele și culturile tradiționale într-un mod durabil.

Limbile materne sunt cele mai puternice instrumente de conservare şi dezvoltare a patrimoniului mondial material şi imaterial. Toate acţiunile întreprinse în vederea propagării limbilor materne vor servi, atât, la încurajarea diversităţii şi a educaţiei multilingvistice, cât şi la dezvoltarea conştientizării depline a tradiţiilor lingvistice şi culturale din întreaga lume, pentru a construi o solidaritate bazată pe înţelegere, toleranţă şi dialog.

Spania găzduiește o importantă comunitate de români, peste un milion de persoane, care contribuie foarte mult la dezvoltarea societății Spaniei și o fac mai tolerantă și mai diversă.

Cu ocazia Zilei Internațioale a Limbii Materne, Elena Mihaela Bogdan, profesoară a cursului de limbă, cultură și civilizație românească (LCCR) la Madrid, va transmite un mesaj despre bogăția limbii române și a importanței păstrării și promovării acesteia pentru toți românii din afara granițelor țării.

Institutul Cultural Român de la Madrid contribuie la promovarea studiului și răspândirea limbii române prin organizarea de cursuri de limbă în trei orașe din Spania, Madrid, Barcelona și Valencia. Începând cu anul 2019, ICR Madrid a oferit celor interesați de pe întreg teritoriul Spaniei posibilitatea de a studia limba română on-line. Această modalitate a devenit, în perioada pandemiei, soluția care a permis continuarea studiului limbii române pentru fiecare nivel de competență lingvistică oferit. Iubitorii de limba română sunt adevărați ambasadori culturali ai României prin interesul pe care-l acordă nu doar limbii, ci și culturii și civilizației românești.