2023 - ANUL ART NOUVEAU: "ORADEA HERITAGE REALM - NYMPHS OF THE PALACES" – expoziție la Halles de Saint-Géry, Bruxelles (6 iunie – 30 iulie)

EUNIC Brussels - Rețeaua Institutelor Culturale din Uniunea Europeană este inițiatorul proiectului major intitulat ‘2023 – ART NOUVEAU’, prin care dorește să scoată în evidență elementele importante ale moștenirii Art Nouveau (AN), promovând orașele europene care au o istorie AN comună, prin acest proiect grandios de diplomație culturală europeană.


ICR Bruxelles promovează expoziția NYMPHS OF THE PALACES / NIMFELE PALATELOR realizată de Fundația ORADEA HERITAGE în parteneriat cu RANN (Réseau Art Nouveau Network ), în cadrul evenimentului Bruxelles 2023 - Capitală Art Nouveau.

Vernisajul expoziției "ORADEA HERITAGE REALM - NYMPHS OF THE PALACES" va avea loc în data de 6 iunie 2023, între orele 18:30 și 20:00, la Halles de Saint-Géry, Pl. Saint-Géry 1, Bruxelles.

Mesajul original al expoziției surprinde conexiunile diferitelor fațete ale Art Nouveau și promovează orașele europene cu o istorie culturală comună, relații diplomatice și colaborări notabile.

Vor putea fi descoperite minunile ART NOUVEAU din Oradea, într-o expoziție care spune povestea palatelor orădene dintr-un ținut binecuvântat și minunat recunoscut ca patrimoniu național, unde magia artei, în general, și a stilului Art Nouveau se îmbină perfect într-o scenă fascinantă de forme geometrice și linii fluide.

Prezentarea acestei lumi fermecătoare și misterioase este realizată cu ajutorul inteligenței artificiale, a imaginilor surprinse de artista AI Larisa Birta.

Oradea Heritage, exemplu remarcabil de monumente și clădiri istorice, dintre care unele au fost parțial restaurate, în timp ce altele sunt în curs de restaurare pentru a-și recăpăta măreția inițială, realizează acest proiect, cu profesionalism și dedicare.

Este o destinație deja căutată de călătorii europeni ce doresc experiențe culturale în itinerariile lor (www.oradeaheritage.ro), fiind punctul central al noilor atracții de pe harta arhitecturală a orașului Oradea.

“Există un tărâm minunat, cunoscut sub numele de Oradea Heritage, unde farmecul artei și magia s-au îmbinat fără cusur într-un spectacol hipnotizant de forme geometrice și linii fluide. Ca și cum ar fi fost pătrunsă de o forță vitală proprie, fiecare suprafață a acestui tărâm pare să pulseze cu o atracție irezistibilă care captează inima tuturor. Se poate pătrunde astfel în acest tărâm magic și elegant în care vizitatorii pot descoperi un oraș unde aproape fiecare clădire importantă este o operă de artă, împodobită cu motive florale lucrate complex și linii curbate cu grație, care evocă un sentiment de frumusețe fără efort.(...)În tărâmul magic al Patrimoniului Oradea, trăiau grațioasele nimfe de palat. Aripile lor eterice străluceau ca niște pietre prețioase rare, iar părul lor fluid era la fel de moale ca cea mai fină mătase, acoperit de voaluri care permiteau mângâierea blândă a luminii soarelui pe pielea lor. Frumusețea lor era rezervată doar celor care posedau un ochi avizat pentru artă, deoarece ele întruchipau însăși esența palatelor în care locuiau. (Fundația Oradea Heritage)

LARISA BIRTA este artista care, cu ajutorul inteligenței artificiale (IA) și al imaginilor surprinse prin obiectivul ei, a ‘țesut’ Oradea într-o lume fermecătoare și misterioasă. Cei care vor vizita expoziția NYMPHS OF THE PALACES / NIMFELE PALATELOR vor avea parte de o experiență de neuitat. Nimfele din Oradea Heritage reprezintă moștenirea atemporală a istoriei, văzută prin lentila unei lumi fantastice, debordând de grație feminină și impregnată de detalii nevăzute care dau viață fiecărei suprafețe.

Stabilită în Oradea, LARISA BIRTA este un fotograf a cărui dragoste pentru arta de a capta‘momente’ a început în 2014. În calitate de fotograf de arhitectură, ea surprinde orașul Oradea în diverse forme. Larisa a publicat trei volume de "Oradea Heritage: Poveștile Palatelor din Oradea". Recent, ea și-a descoperit dragostea pentru fotografia asistată de inteligență artificială, fiind atrasă în special de posibilitățile interesante care apar din îmbinarea fotografiei tradiționale cu arta digitală. Prin arta ei, se străduiește să transmită metamorfoza profundă care are loc în momentele de transformare personală, folosind metafore vizuale pentru a surprinde esența acestui proces.

Cu ajutorul inteligenței artificiale și al obiectivului ei de încredere, Larisa Birta a ‘țesut’ Oradea într-o tapiserie de încântare și intrigă. Cei care vor avea norocul să călătorească aici vor avea cu siguranță o experiență de neuitat, scufundați în lumea fermecătoare și misterioasă pe care artista o realizează.

Vizitatorii expoziției vor fi uimiți de imagini, fiecare dintre ele înfățișând o nimfă înconjurată de un decor magic, realizat din forme, decorațiuni și culori inspirate din lumea reală. Puse în valoare de o lumină divină, aceste imagini vor captiva, uimi și încânta cu siguranță.

Prin acest proiect, ICR Bruxelles dorește să pună în valoare, să prezinte publicului larg și să promoveze elemente ale patrimoniului Art Nouveau din Oradea, singurul oraș din România inclus în Rețeaua Europeană a Orașelor ART NOUVEAU.

Considerăm că un asemenea proiect dedicat stilului Art Nouveau se va bucura de un mare succes la Bruxelles, oraș care‘mustește’ de Art Nouveau.

ICR Bruxelles are astfel posibilitatea de a sprijini un eveniment de înaltă ținută, o expoziție modernă, cu potențial de a atrage un public numeros.

Proiectul contribuie la menținerea vizibilității și prestigiului activităților reprezentanței ICR Bruxelles în peisajul cultural din spațiul de referință și răspunde tuturor criteriilor de evaluare ale unui proiect cultural de impact: încadrarea în strategia multianuală a ICR, parteneri prestigioşi şi interesul convergent al instituţiilor implicate în implementarea proiectului.

Prin acest proiect, ICR Bruxelles se alătură proiectului far al EUNIC Brussels: 2023 – Anul ART NOUVEAU la Bruxelles.