2023 – ANUL ART NOUVEAU

Institutul Cultural Român de la Bruxelles lansează proiectul online 2023 – ANUL ART NOUVEAU, în data de 15 ianuarie, cu ocazia ZILEI CULTURII NAȚIONALE. Sărbătorim astfel diversitatea patrimoniului ART NOUVEAU din România și legăturile culturale dintre țări și regiuni în care Arta 1900 este prezentă și apreciată.


Prin acest proiect, ICR Bruxelles dorește să pună în valoare, să prezinte publicului larg şi comunităţii internaţionale și să promoveze elemente ale patrimoniului ART NOUVEAU (AN) din România și din lume.

Proiectul constă în realizarea unor scurte pastile online, însoțite de fotografii sugestive, în limbile română și franceză, care vor fi postate pe Facebook, în fiecare lună, în data de 15, pe parcursul întregului an 2023, după cum urmează:

15 ianuarie –prezentare succintă: elemente de istorie AN, generalități despre stilul ART NOUVEAU în România și în lume (exemplu: ORADEA);

15 februarie – cel mai important arhitect AN din România - Ion Mincu și cea mai importantă clădire AN din Romania - Cazinoul din Constanța;

15 martie – Bucureștiul și clădirile AN (Palatul Cantacuzino, Bisericile Boteanu, Amzei, Rusă, alte clădiri, care nu au neapărat un nume, în stil AN din București);

15 aprilie – AN în Oradea: singurul oraș din România care face parte din rețeaua europeană a orașelor AN;

15 mai – Cazinoul din Sinaia;

15 iunie – alte orașe din România în arhitectura cărora există clădiri AN;

15 iulie – clădiri AN din România renovate versus clădiri lăsate în paragină;

15 august – AN în design-ul interior (obiecte, scări interioare, iluminat etc);

15 septembrie – Grafia și caligrafia AN;

15 octombrie – AN la Bruxelles;

15 noiembrie – AN în lume și legăturile culturale dintre țări și regiuni în care Arta 1900 este prezentă și apreciată;

15 decembrie – corolar și evenimente AN pe care ICR Bruxelles le-a organizat sau la care a fost partener în decursul anului 2023.

Proiectul propus de ICR Bruxelles este online, cultura fiind un pilon important al societății care reușește cu ușurință să supraviețuiască într-o lume ce tinde spre tehnologizare. Dacă tehnologizarea a fost mult timp văzută ca un domeniu total opus culturii, din anul 2020, tocmai tehnologizarea s-a dovedit a fi cel mai prețios ajutor dat culturii. Mii de evenimente culturale au ajuns la publicul iubitor de artă datorită proiectelor online pe care le-au îmbrățișat toate instituțiile de cultură din lume.

Evenimentul online pe care îl propunem se înscrie în strategia ICR Bruxelles de a sărbători ZIUA CULTURII NAȚIONALE. România se numără printre ţările cu un important patrimoniu ART NOUVEAU construit şi mobil, a cărui poveste, adoptare şi adaptare – în contextul mişcării 'Arta 1900' – merită puse în valoare, cu toate particularităţile sale regionale şi locale.

Prin acest proiect, ICR Bruxelles dorește să prezinte publicului elemente ale patrimoniului Art Nouveau din România și din lume și faptul că stilul ART NOUVEAU a fost adoptat de cultura română încă de la începuturile sale.

ICR Bruxelles urmărește multiplicarea și diversificarea proiectelor culturale, punând accent pe domenii importante ale culturii și științei și, de asemenea, continuarea colaborării cu EUNIC Brussels - Rețeaua Institutelor Culturale din Uniunea Europeană, care a propus pentru anul 2023 proiectul major intitulat ‘2023 – ART NOUVEAU HERITAGE’, prin care dorește să scoată în evidență elementele importante ale moștenirii AN, promovând orașele europene care au o istorie AN comună, un proiect grandios de diplomație culturală europeană.