Ziua Culturii Naționale 2024, sărbătorită în Polonia

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Institutul Cultural Român de la Varșovia invită publicul la un eveniment de celebrare a patrimoniului arhitectural construit din România, prin prezentarea, din mai multe perspective, a bisericilor fortificate din Transilvania. Evenimentul va avea loc miercuri, 17 ianuarie 2024, de la ora 18:00, la sediul Ambasadei României și ICR Varșovia din str. F. Chopina 10.

Punctul de pornire va fi expoziția de fotografie „Din zbor.Bisericile fortificate din Transilvania”, semnată de fotograful Ionuț Macri. Artistul român se va întâlni cu publicul invitat și va dialoga despre bisericile fortificate din Transilvania cu arh. Łukasz Galusek, directorul adjunct al Centrului Internațional pentru Cultură de la Cracovia, redutabil specialist în patrimoniul arhitectural românesc, autorul unui album dedicat României, în care bisericile fortificate din Transilvania au un capitol dedicat.

Evenimentul va fi completat de proiecția filmului documentar Colonizarea sașilor (producție TVR Timișoara, 23 min), care prezintă istoria colonizării sașilor, începând de la perioada cruciadelor, și bogăția creației țărănești din sudul Transilvaniei.

La finalul evenimentului, publicul va fi invitat la un pahar de vin românesc, la început de An Nou și de nou sezon cultural românesc în Polonia, deschis prin Ziua Culturii Naționale. Participarea la eveniment este gratuită și se face pe baza completării unui formular: https://forms.gle/23ABDWXATMgjd1R16

Discuțiile din cadrul evenimentului vor fi purtate în limbile română și polonă, cu traducere consecutivă. Filmul proiectat are subtitrare în limba polonă.

***

„Din zbor. Bisericile fortificate din Transilvania”

Satele transilvane cu biserici fortificate sunt incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO și reprezintă un model de așezare și organizare a gospodăriilor țărănești, păstrat încă din Evul Mediu.Localitățile sunt dominate de bisericile lor fortificate, care au jucat atât un rol religios, cât și unul militar pentru mai bine de cinci secole. Edificiile din Transilvania formează unul dintre cele mai dense sisteme de fortificații medievale bine păstrate de pe continentul european.

Ideea proiectului lui Ionuț Macri a pornit de la faptul că bisericile fortificate transilvănene sunt prin natura lor greu de surprins în ansamblu de la nivelul solului. Zidurile de apărare, pe care majoritatea le au, le fac impenetrabile privirii. Însă din aer se deschid în mod spectaculos, se lasă percepute și înțelese în întreg contextul lor, așa cum nu le-am putea „ghici” de jos.

Stabilit la București, Ionuț Macri este unul dintre cei mai solicitați fotografi de publicitate, pasionat de lumină în toate formele ei, specializat în imagini comerciale de înaltă ținută pentru zeci de branduri mari, cu lucrări publicate în întreaga lume. Provenind dintr-o familie cu trei generații de fotografi pasionați, și-a început cariera fotografiind peisaje naturale și urbane în timpul studiilor universitare. Câțiva ani mai târziu, și-a deschis primul studio (1997) și de atunci face fotografie publicitară. În prezent, conduce una dintre cele mai importante companii din industrie, fiind considerat unul dintre „Cei mai buni 200 de fotografi de publicitate din lume” în 2010-2011, 2016-2017 și 2018-2019, conform prestigioasei publicații Lurzer's Archive. De asemenea, Ionuț Macri a fost în topul „Cei mai buni 200 de artiști digitali la nivel mondial” în 2013-2014, 2017-2018, 2020-2021 și 2022-2023. Lucrând de mai bine de 25 de ani, producând imagini pentru cele mai mari branduri din România, dar și pentru campanii internaționale, pasiunea sa pentru fotografie a rămas neschimbată. De aceea, din când în când semnătura sa se regăsește în National Geographic, în reviste de modă (The One, GQ, InStyle, Harper's Bazaar, Glamour, Elle) sau în albume de arhitectură. Căutând întotdeauna cea mai bună tehnologie disponibilă, din anul 2005 (când a trecut la digital) lucrează exclusiv cu echipamente Canon, regăsindu-se acum în grupul exclusivist al ambasadorilor Canon.