VENEȚIA. Ziua Internațională a Dunării / Danube Day 2021

Documentarul „Brăila, cel mai mare port al Dunării maritime”, realizat de Muzeul Brăilei «Carol I» va fi difuzat on-line de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, cu ocazia Zilei Internaționale a Dunării. Scurtmetrajul prezintă, în succesiune cronologică, evoluţia istorică şi o serie de aspecte pitoreşti ale portului dunărean, urbe cosmopolită, creuzet al multor culturi sud-est europene, în care trăiau şi conlucrau numeroase etnii (români, greci, evrei, ruşi lipoveni, italieni, alţi occidentali) animate de interese economice, convieţuind paşnic, armonios, şi influenţându-se reciproc.

Brăila a fost cel mai mare port românesc la Dunăre, precum şi terminalul secţiunii maritime a celui de-al doilea cel mai mare fluviu din Europa ca întindere şi debit hidrografic. Brăila beneficiază de aşezarea favorabilă pe cursul fluviului, în zona în care şenalul navigabil are o adâncime propice navigaţiei vaselor de transport de mare tonaj. Oraşul era cunoscut ca fiind «cel mai mare port de pe Dunăre şi punctul terminus al rutelor maritime». Prin urmare, a constituit o poartă de acces pe rutele de transport naval ce legau Europa Occidentală de cea Răsăriteană.

Subscris evenimentelor dedicate Dunării, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția organizează în perioada 2 – 14 iulie 2021, în Galeria Mică a IRCCU Veneția, expoziția „ADA KALEH – Un viitor pentru un peisaj scufundat”. Expoziția este promovată ca eveniment conex în cadrul participării Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București la atelierul internațional de arhitectură Wave 2021 „Islands. Architecture and landscapes of water”, organizat de UNISCAPE și Università IUAV di Venezia.

În continuarea manifestărilor dedicate Dunării, IRCCU Veneția va oferi publicului expoziția „Adakale trăiește!”, realizată în colaborare cu Centrul de Studii Turce. Conf. univ. dr. Silvana Rachieru a reunit în expoziție fotografii și documente care materiale de arhivă aparținând membrilor comunității Adakale din Istanbul și Edirne, precum și fotografii ale acestora realizate de fotojurnalistul Bogdan Cristel.

Acum 51 de ani istoria insulei Adakale se încheia sub apele Dunării. Adakale, insulă aflată în zona Turnu Severin, a fost scufundată în 1970 ca urmare a construcției Barajului de la Porțile de Fier. Locuitorii, în jur de 680 de persoane și în majoritate de etnie turcă, au fost evacuați și au avut de ales între a se stabili în Romania sau în Turcia. Astăzi întâlnim membri ai comunității Adakale în Orșova, Turnu Severin, Constanța, Alba Iulia, București dar și în Istanbul, Edirne, Ankara, Izmir, Eskișehir.