„Valan – Valea îngerilor”, la Cinematograful Belvárosi Mozi, din Seghedin

Lungmetrajul „Valan – Valea îngerilor”, regia Béla Bagota, film selectat în concurs, cu prilejul celei de-a IV-a ediții a Festivalului Internațional de Film Zsigmond Vilmos,  va fi proiectat, de la ora 19.00,  joi, 10 septembrie, la Cinematograful Belvárosi Mozi, din Seghedin. În continuarea evenimentului va avea loc o masă rotundă cu participarea producătorului filmului, László Kántor („Călătoria lui Gruber”, „Cocoșul decapitat” – nominalizarea la Premiile Gopo, 2009).

În luna ianuarie a acestui an, criticii maghiari de film i-au acordat lui Béla Bagota premiul pentru cea mai bună regie, iar Dániel Garas a primit premiul pentru cea mai bună imagine. În cadrulcelei de-a 40-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Fantasporto, Lisabona, juriul a acordat peliculei premiul pentru cea mai bună regie şi pentru cel mai bun scenariu. În România, în luna februarie a acestui an, lungmetrajul„Valan – Valea îngerilor” a fost proiectat laCinema „Elvira Popescu”, în cadrul unui eveniment organizat de Institutul Cultural Maghiar Balassi din Bucureşti.

Între zăpezi, păduri de brad, interioare întunecoase și caractere la fel de sumbre, punctate de lumini de faruri sau de focuri de armă, personajul principal – ca un erou clasic – pare singurul agent al binelui, care punctează această lume înghețată cu părul său blond-roșcat. La fel de clasic, acțiunea îl conduce pe piste false, ca în orice policier, până va găsi vinovatul. … Rețeta este cea clasică, însă plasarea și eroii fac insolit acest film detectivistic ca la carte.” (Gloria Sauciuc, cinemagia.ro)

„Primul lung-metraj al lui Bagota Béla este, după mulţi ani, primul film poliţist maghiar care nu exacerbează sau parodiază elementele obligatorii ale genului, ci, utilizându-le, povesteşte o întâmplare care reflectă nişte fenomene sociale grave începând cu comerţul cu carnea vie şi depopularea unor zone, până la corupţie. … Cea mai mare virtute a filmului Valan este faptul că se foloseşte mereu de mijloacele clasice ale filmelor poliţiste şi, cu toate acestea, filmul nu pare schematic sau învechit.” (Varga Ákos, kulter.hu)

„Există un secret care trebuie descoperit şi există o soluţie pe care o găsim doar la final. Sugerează emoţie, tensiune, întorsături, acţiune, în timp ce invită spectatorul la un joc intelectual. Filmele poliţiste atrag adesea atenţia asupra unor probleme actuale, asupra diferitelor fenomene sociale şi asupra răspunsurilor la acestea, iar datorită faptului că prin rezolvare arată latura „întunecată”, pot deveni un pic mai mult decât pură distracţie.” (Bagota Béla, kultura.hu)