Un regal de teatru şi dans românesc, la Olimpiada Culturală de la Londra

Trei artişti de marcă ai generaţiei experimentale, Geanina Cărbunariu, Ioana Păun şi Arcadie Rusu îşi prezintă spectacolele pe unele dintre cele mai renumite scene londoneze, în cadrul evenimentelor româneşti din Olimpiada Culturală organizate de Institutul Cultural Român de la Londra.
Prima piesă românească din cadrul London International Festival of Theatre (LIFT) în ultimii 20 de ani, 20/20 de Gianina Cărbunariu va avea trei reprezentaţii la The Platform Theatre (Granary Building London), pe 4, 5 şi 6 iulie 2012. Piesa vorbeşte despre multiculturalism şi conflictele din interiorul comunităţilor mixte pornind de la confruntările interetnice care s-au petrecut la Târgu-Mureş, în martie 1990. O producţie a Yorick Studio (Târgu-Mureş) şi dramAcum (Bucureşti), 20/20 se joacă în română, ungară, franceză şi engleză cu supratitrare în limba engleză.
Coregraful Arcadie Rusu va prezenta pe 5 iulie spectacolul Nesomn în cadrul ceremoniei de deschidere a Big Dance Festival, cea mai importantă manifestare londoneză de gen. La eveniment va fi prezentă şi Ruth Mackenzie, directoarea Olimpiadei Culturale de la Londra. De asemenea, pe 7 iulie 2012, un show de dans contemporan conceput de Arcadie Rusu special pentru festival, intitulat Haunted Devotion, va avea premiera pe scena Opera Holland Park. Spectacolul este realizat în colaborare cu o altă instituţie britanică prestigioasă: English National Ballet.
O regizoare provocatoare, Ioana Păun debutează pe scena Royal Theatre Stratford East cu un spectacol de teatru participativ: publicul va putea interveni în firul acţiunii. Muncitor. Eng. Worker va avea reprezentaţii pe 7, 8, 9, 10 şi 11 iulie 2012. Regizoarea îşi propune să examineaze critic statutul egalităţii sociale şi pune sub reflector cele mai fierbinţi probleme ale momentului, inspirată de condiţia muncitorilor din estul Londrei.

Programul românesc în cadrul Olimpiadei Culturale de la Londra este realizat şi coordonat de Institutul Cultural Român prin ICR Londra, fiind constituit atât din proiecte elaborate de echipa ICR/ICR Londra, cât şi din proiecte avansate de operatori culturali independenţi, persoane sau organizaţii, selectate pe bază competitivă, printr-un concurs de idei lansat în aprilie 2011.

Mai multe detalii: aici