Un altfel de Caragiale, acelaşi umor: „La Cadogan, birjar!“

Institutul Cultural Român din Londra sărbătoreşte „Anul Caragiale“ cu spectacolul extraordinar „Ta Ra Ta Tam - D’ale noastre“, care va avea loc pe 19 noiembrie 2012 la Cadogan Hall, cunoscută sală de concert şi spectacol din vestul capitalei britanice. Evenimentul are loc sub patronajul Ambasadorului României în Marea Britanie, Dr. Ion Jinga.
Produs de compania de dans a celebrului coregraf Gigi Căciuleanu şi de Teatrul Naţional din Bucureşti, spectacolul face parte din „Anul Caragiale”, o iniţiativă a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, desfăşurată sub patronajul ministrului Puiu Haşotti, la împlinirea a 100 de ani de la dispariţia marelui dramaturg român şi 160 de ani de la naşterea sa. Organizatorii turneului european al spectacolului la Paris, Londra şi Bruxelles sunt Fundaţia Art Production si European Artists Management, cu sprijinul Centrului de cercetare şi creaţie teatrală „Ion Sava” şi al ambasadelor României din cele trei capitale.

Piesa de teatru-dans „D’ale noastre” readuce la viaţă personajele marelui Caragiale – Mitică, Ziţa, Caţavencu - , într-o lume fantastică, plină de absurd şi haz, în care recunoaştem arhetipuri surprinzător de familiare prin momentele inspirate din „Domnul Goe”, „Bubico”, „Lanţul slăbiciunilor”, „O scrisoare pierdută” sau „O noapte furtunoasă”.

„Un Caragiale revizitat în ziua de azi, în care absurdul ionescian a devenit lo¬gică cotidiană – spune regizorul şi coregraful Gigi Căciuleanu. Un spectacol în care mi-am propus să explorez această lume a noastră cea de toate zilele, plină cu de-ale noastre. Nu numai cele româneşti, ci, în general, de-ale noastre, omeneşti. Cât de goi ne simţim, aşa, zvârliţi în noaptea furtunoasă a acelor nimicitoare nimicuri de-ale carnavalului cotidian“.

Spectacolul are o distribuţie de excepţie, incluzând pe unii dintre cei mai buni dansatori români ai momentului: Ramona Bărbulescu, Rasmina Călbăjos, Alexandru Călin, Lari Giorgescu, Ştefan Lupu, Ioana Macarie, Ioana Marchidan, Cristian Nanculescu, Adrian Nour, Vanda Ştefănescu, István Téglás, Arcadie Rusu. Coloana sonoră originală a fost editată de Lucian Stan şi Marius Marchidan.

Gigi Căciuleanu (n.1947, Bucureşti) a studiat la Teatrul Balşoi din Moscova şi a fost solist al Operei din Bucureşti până în 1974, când a emigrat în Franţa. În 1994, a înfiinţat, la Paris propria companie de dans, cu care susţine constant turnee internaţionale. A semnat peste 250 de coregrafii, printre care „Simfonia Fantastică” la Opera Naţională Bucureşti şi spectacolul „OuiBaDa” la Festivalul George Enescu. Coregraful a primit numeroase distincţii de prestigiu, precum „Chevalier des Arts et des Lettres” (1984), Premiul „Brigitt” (1987) şi „Steaua României” în 2002.