Turneul Orchestrei Române de Tineret la Kassel și Berlin

Turneul Orchestrei Romane de Tineret la Kassel si Berlin

Eveniment:Turneul Orchestrei Române de Tineret la Kassel și Berlin

Locații:

Kassel: Kongress Palais, sala de bal | Bertha-von-Suttner-Straße 15, 34131 Kassel

Berlin: Berlin: Konzerthaus, sala mare | Gendarmenmarkt 2, 10117 Berlin

Date și ore:

Kassel: 11 august 2023 | 19.30

Berlin: 13 august 2023 | 20:00

Dirijor: Cristian Mandeal

Soliști: Oxana Corjos și Cristian Niculescu

PROGRAM:

Alin Chelărescu

„Panicandemica” (2021)

Francis Poulenc (1899-1863)

Concert pentru două piane și orchestra în Re minor, FP. 61

Franz Schubert (1797-1828)

Marea Simfonie în Do major, opus 944

Parte dintr-un turneu de concerte ce debutează pe data de 9 august în cadrul Festivalului Internațional „Vara Magică” de la București, ICR Berlin invită publicul meloman din Germania la doua concerte ale Orchestrei Române de Tineret organizate în colaborare cu Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”, în datele de 11 august la Kassel, respectiv 13 august la Berlin. 

La Kassel, concertul va avea loc în data de 11 august în cadrul festivalului Kultursommer Nordhessen ce își propune să reunească artiști și personalități importante din lumea muzicii, artei și literaturii, cu scopul de a crea un dialog cultural transdisciplinar. Repertoriul muzical al festivalului conține atât spectacole de muzică rock, cât și de jazz și muzică clasică. Prezența Orchestrei Române de Tineret în cadrul acestui eveniment reprezintă un pas strategic important în consolidarea relațiilor culturale din spațiul german, Sala de Bal de la Kongress Palais fiind o scenă importantă pentru promovarea muzicii româneşti. 

Detaliihttps://www.kultursommer-nordhessen.de/programm

În data de 13 august, Orchestra Română de Tineret va reveni pentru a șaptea oară la prestigiosul festival internațional Young Euro Classic de la Berlin. Concertul din Sala Mare de la Konzerthaus Berlin va fi transmis pe postul de radio Deutschlandfunk Kultur pe data de  17. august la orele 20:03 Uhr, în cadrul emisiunii „Konzert“ (Dlf Audiothek App, UKW & DAB+). 

Considerat de presa de specialitate ca fiind „Bayreuth-ul tinerei generații”, festivalul Young Euro Classic se afirmă, an de an, ca un eveniment-far în peisajul muzical german și mondial. Unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale de muzică clasică de pe continentul european, Young Euro Classic reprezintă o platformă esențială pentru tinerele orchestre internaționale care concertează timp de două săptămâni în renumita sală de concerte de la Berlin.

Detaliihttps://young-euro-classic.de/events/

Sub bagheta reputată a maestrului Cristian Mandeal, vara aceasta tinerii muzicienii români se vor confrunta cu o provocare specială: Marea simfonie în Do major (1825/28) de Franz Schubert, cu paleta sa bogată de culori și stări muzicale. Va urma spumosul Dublu Concertde pian (1932) al francezului Francis Poulenc interpretarea duo-ului solistic format de cei doi pianiști romani consacrați Oxana Corjos și Cristian Niculescu. Programul va fi completat de o lucrare românească: de data aceasta, proaspăta „Panicandemica” (2021) de Alin Chelărescu.

„Panicandemica” a fost scrisă pentru concursul „Call for scores” lansat de Romanian Chamber Orchestra în 2021. Lucrarea pune la încercare condiția umană prin prisma unei călătorii cu mai multe destinații neașteptate. Tema călătoriei reprezintă vremurile pandemice care l-au aruncat pe om în fața unor provocări imprevizibile. Panica, teama și o continuă „stare de alertă“ sunt resimțite încă de la începutul lucrării, fiind sentimente ce vor stăpâni firea umană până la prima destinație. Apariția surprinzătoare a unei doine creează un sentiment de liniște temporar, însă următoarea destinație îl surprinde din nou pe om, care este pus în fața unor greșeli repetate. Cel mai profund și apăsător moment al lucrării îl reprezintă melodia unui bocet care apare ca un omagiu adus victimelor pandemiei. Următoarele destinații vor continua să-l surprindă pe om, punându-l în fața unor situații limită, însoțite de ecouri ale unor amintiri deja petrecute, care vor reveni sub o formă sau alta pe parcursul călătoriei.

Biografii

Orchestra Română de Tineret a fost creată de violoncelistul și profesorul Marin Cazacu în anul 2008. Este mai mult decât o orchestră, reunind cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experiență artistică unică, având ca scop atingerea unui înalt nivel de performanță. Orchestra Română de Tineret s-a remarcat și pe plan internațional, apreciată de criticii europeni ca fiind un ansamblu de top din lume. De la început, dirijorul Cristian Mandeal s-a preocupat de formarea ansamblului. Sub conducerea sa artistică, orchestra a devenit o poveste de succes din lumea muzicală românească. În prezent, proiectul „Orchestra Română de Tineret – spirit enescian şi tradiţie europeană” implică diverse activități de dezvoltare creativă. Scopul programului este de a oferi posibilitatea de formare a muzicienilor în orchestră, de a asimila un bogat repertoriu prin participarea la masterclass-uri, și de a cultiva plăcerea cântatului în ansamblu, alături de dirijori și soliști de renume internațional.

Orchestra Română de Tineret este o orchestră unică, aclamată la concertele cu sala plină de la Ateneul Român, Sala Radio, Festivalul Internațional „George Enescu”, și pe scene internaționale de renume, precum și la festivaluri internaționale de mare prestigiu ca de exemplu: l’Auditorium Parco della Musica din Roma, Festivalul Mahler de la Toblach – Italia, „March Music Day” de la Ruse, Festivalul Orchestrelor de Tineret de la Milano, Festivalul de la Ravello, Konzerthaus Berlin și Filarmonica din Berlin.

Din noiembrie 2011, ansamblul este membru al Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret – EFNYO. În cadrul acestui organism internațional, Orchestra Română de Tineret este participant activ al programului EXchange, menit să asigure o cât mai bună circulație a celor mai valoroși tineri muzicieni în cadrul programelor derulate de orchestrele de tineret din Europa.

Orchestra Română de Tineret a fost invitată la festivalul Young Euro Classic sub conducerea maestrului Cristian Mandeal avăndu-i ca soliști în anul 2016 pe violoncelistul român Andrei Ioniță și în anul 2021 pe pianistul român Daniel Ciobanu, iar în anul 2022 a concertat în renumita sală de concerte Elbphilharmonie de la Hamburg în cadrul festivalul internațional Schleswig-Holstein sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea și violonista Sarah Chang solistă.

Un clasic al scenei muzicale românești, Cristian Mandeal(născut la Rupea, județul Brașov, în 1946) este un nume exponențial pentru arta dirijatului din România ultimelor peste patru decenii. Distincție, echilibru, sobrietate si cea mai solidă cultură a tradiției simfonice sunt atributele profilului său artistic. Într-un mandat de aproape două decenii (1991-2009), Cristian Mandeal s-a impus ca cea mai influentă personalitate care a condus Filarmonica „George Enescu” în perioada de după George Georgescu (răstimp în care clădirea Ateneului a trecut printr-un lung și minuțios proces de restaurare și modernizare). Creația lui Enescu a reprezentat, de altfel, una dintre constantele preocupărilor sale, muzicianul semnând o integrală discografică a lucrărilor simfonice enesciene, precum și premierele în Marea Britanie și Italia ale operei Oedipe. A condus, de asemenea, în calitate de co-director artistic, Orchestra Națională Bască și a colaborat cu Orchestra Hallé din Manchester ca principal dirijor invitat, primul din istoria de peste 160 de ani a ansamblului. A îndeplinit, totodată, rolul de director muzical la Israel Northern Symphony Orchestra din Haifa, și a fost dirijor în rezidență la Haydn Orchestra di Bolzano e Trento, precum și dirijor invitat principal la Filarmonica din Copenhaga. Nu în ultimul rând, sub conducerea dirijorală și artistică a maestrului Cristian Mandeal, Orchestra Română de Tineret a devenit un ansamblu foarte apreciat, atât în țară, cât și în străinătate, reușind să stabilească un înalt standard de excelență.

Oxana Corjos relevă prin fiecare apariție scenică un remarcabil talent muzical dublat de o tehnică pianistică desăvârșită. Crescând într-o familie de muzicieni, Oxana Corjos și-a însușit primele noțiuni muzicale din copilărie, studiind cu Ioana Minei și Ana Pitiș. A urmat apoi cursurile Universității Naționale de Muzică din București, unde a studiat cu maestrul Dan Grigore. A fost distinsă cu numeroase premii la concursurile organizate la Roma (1991) și Barcelona (1986). În anul 1992, a fost distinsă cu Premiul „Cella Delavrancea” pentru activitate meritorie desfășurată în domeniul culturii. A apărut în numeroase emisiuni de radio și televiziune și a realizat înregistrări speciale pentru Radiodifuziunea Română cu lucrări de Bach, Mozart, Beethoven, Mussorgski, Debussy, R. Strauss, Prokofiev etc., unele dintre ele fiind preluate de Radiodifuziunea din Bruxelles. Considerată una dintre cele mai importante prezențe pianistice ale generației sale, Oxana Corjos este printre puținii muzicieni români afirmați după 1990 cu o activitate concertistică de anvergură și un repertoriu impresionant – de la Bach și Mozart, ajungând la Rachmaninov și Ravel – fiind apreciată, în mod special, pentru interpretarea celor două concerte de Brahms. În paralel cu activitatea concertistică, Oxana Corjos predă la Universitatea Națională de Muzică din București. De-a lungul timpului, Oxana Corjos a avut prilejul de a colabora cu dirijori precum Cristian Mandeal, Gian Luigi Zampieri, Jan Stulen, Jin Wang, Ilarion Ionescu-Galați, Misha Katz, Petre Sbârcea, Adrian Sunshine, Gheorghe Costin, Emil Simon, Ovidiu Bălan, Corneliu Dumbrăveanu, Cem Mansur, Nicolae Moldoveanu etc. Oxana Corjos a susținut concerte alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, precum și cu cele mai reprezentative orchestre filarmonice din țară. Turneele în Elveția, Germania, Republica Moldova, Spania, Macedonia, Italia au adus pianistei o serie de succese, publicul și critica de specialitate apreciind la superlativ prestațiile sale artistice, concertând în săli de prestigiu precum Tonhalle (Zürich), Auditorium Parco della Musica (Roma), Konzerthaus (Berlin), Palau de la Música (Barcelona), Sala cu Orgă (Chișinău), Ateneul Român (București) ș.a. În ultimii ani, Oxana Corjos a susținut concerte alături de Orchestra Română de Tineret și maestrul Cristian Mandeal, atât la Ateneul Român cât și la Academia „Santa Cecilia” din Roma. Totodată, a fost invitată să concerteze în deschiderea (2014) și închiderea (2016) Festivalului „Toamna Muzicală Clujeană” precum și în concertul de deschidere al Festivalului „Gustav Mahler” de la Toblach (Dobiacco), în iulie 2015. Revine în cadrul Festivalului „Alto Adige” în iulie 2018, iar în toamna aceluiași an deschide „Seria Enescu” la Londra cu un recital de succes. Colaborează constant cu Institutul Cultural Român cântând frecvent la Londra, Viena, Chișinău și Berlin. Recent a apărut CD-ul cu Concertul nr.2 de Johannes Brahms, în compania Filarmonicii „George Enescu“, sub bagheta lui Cristian Mandeal (casa de discuri Eurostar).

Cristian Niculescu a urmat studiile la Academia de Muzică din București cu Sandu Sandrin și Cristina Georgescu și la Hochschule der Künste Berlin cu Hans Leygraf. A absolvit mai multe cursuri de măiestrie cu Dimitri Bashkirov, la Academia Mozarteum, la Salzburg și la Academia Reina Sofia la Madrid. A debutat cu Orchestra Națională Radio din București (1986) și la Ateneul Român (1988). Au urmat concerte ca solist cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, cu Orchestra Națională și cu Orchestra de Cameră Radio din București, Filarmonica „Moldova” din Iași, Orchestra Transilvania din Cluj, Orchestra Banatul din Timișoara precum și cu alte orchestre din România. În străinătate este invitat să colaboreze atât ca pianist concertist cât și în cadrul serilor de muzică de cameră organizate sub auspiciile unor orchestre prestigioase, ca de exemplu: Cleveland Chamber Symphony Orchestra, Berliner Philharmoniker, Konzerthausorchester Berlin, Norddeutscher-Rundfunk Hamburg, Berliner Symphoniker, Brandenburgische Philharmonie Potsdam etc. A colaborat cu dirijori renumiți: Gerd Albrecht, Cristian Mandeal, Lior Shambadal, Diego Masson, Victor Puhl, Misha Katz, Iosif Conta, Emil Simon, Horia Andreescu, Corneliu Dumbraveanu, Camil Marinescu, Virko Baley, Ovidiu Balan, Cristian Brancusi. A susținut recitaluri și concerte camerale în săli de concerte de prestigiu, printre care Filarmonica din Berlin, Konzerthaus Berlin, Gasteig München, Filarmonica din București, Deutsche Oper Berlin, Musée de l’Armée din Paris sau în Studiourile de concerte ale Radioului Danez din Copenhaga si a efectuat turnee in Germania, Italia, Danemarca, Norvegia, Austria, Franța, Japonia și în SUA. Este invitat la renumite festivaluri internaționale: Festivalul Internațional “George Enescu“ București, Berliner Festspielen, Classic Open Air Gendarmenmarkt Berlin, Musikfest Hamburg, Sommerakademie Mozarteum Salzburg, Amiata Piano Festival, Musik Bienale für Zeitgenössische Musik Berlin, Săptămâna Internațională a Muzicii Noi de la Bucuresti. Este fondator al formațiilor camerale ensemble contempo paris și Dinu Lipatti Trio Berlin. A efectuat înregistrări radio și pentru Compact Disc în România, Germania, Danemarca și Norvegia, atât cu lucrări pentru pian solo, camerale cât și ca solist al Orchestrei Naționale Radio București. Înregistrările sale sunt difuzate la studiourile de radio ale BBC London, NDR Hamburg, Deutschlandradio Berlin, Bayerischer Rundfunk si Radio Muzical Bucuresti. Este deținător al Premiului Criticilor Muzicali din Romania.