Filmul documentar TRANSILVANIA MEA. Despre învingători şi învinşi (85 minute) tratează starea socială şi politică actuală a oamenilor din România. Proiecţia de la Kino Central va fi urmată de o discuţie cu invitaţi. Biletele se pot achiziţiona direct la cinematograf.
Dată: 26.03.2019, ora 19
Locaţie: Kino Central, Rosenthaler Straße 39 („Haus Schwarzenberg"), 10178 Berlin; tel. (030) 28 59 99 73.
! Kino Central se află în curtea imobilului „Haus Schwarzenberg“, după pasajul îngust în prima curte pe dreapta (a nu fi confundat cu Kino in den Hackeschen Höfen).
Bilete: 9,50 € sau 8,50 € preţ redus (se recomandă rezervarea biletelor)
Invitaţi: Fabian Daub, regizorul documentarului; Claudiu Florian, directorul Institutului Cultural Român Berlin; Frieder Schuller, scriitor, Cata (Katzendorf) / Berlin; moderator: Mickey Haque
Transilvania – regiunea din inima României, la auzul căreia celor mai mulţi le vine în minte povestea lui Dracula, este un tărâm al contrastelor.Revoluţia din 1989 a lăsat urme adânci şi a făcut din unii învingători, iar din alţii învinşi.
Cum arată viaţa românilor cu adevărat? Au tradiţiile străvechi forţa necesară pentru a continua să existe într-o economie tot mai globalizată?
Care sunt cauzele sărăciei şi a migraţiei forţei de muncă? Ce implicaţii are fenomenul migraţiei în masă pentru România? Cine sunt cei care profită de pe urma actualei situaţii economice şi a subvenţiilor din partea UE? Şi care este situaţia minorităţilor naţionale, cum ar fi cea a comunităţii rome?
Daub a pornit împreună cu Ingo Scheel, cameramanul originar tot din Baden-Württemberg, şi cu sasul Hans Hedrich într-o călătorie cinematografică prin sălbatica Transilvanie în căutarea răspunsurilor la aceste întrebări.
Filmul arată o societate care are în continuare probleme cu apatia politică sau corupţia.Şi în care mulţi oameni şi-au păstrat vitalitatea şi autosuficienţa în ciuda puternicelor contraste sociale.
Cineaştii zugrăvesc portretul acestei regiuni cedându-le cuvântul celor pe care i-au întâlnit la faţa locului.Acest lucru se evidenţiază mai ales prin intervenţiile sporadice ale vorbitorilor şi prin coloana sonoră deosebită. Documentarul arată succesul şi bucuria, dar şi excluderea şi disperarea.
Însă „Transilvania mea“ nu e compusă doar din destine individuale, ci ridică în acelaşi timp întrebări legate de viitorul regiunii. Prin intermediul filmului se conturează imaginea celor două lumi, cea modernă şi cea tradiţională, ciocnindu-se, imagine care captivează şi impresionează privitorul prin forţa mesajului ei.
Eveniment organizat în colaborare cu Renovabis şi cu Academia Catolică din Berlin
Mai multe informaţii la:
https://www.facebook.com/events/353329135518461/
Biletele pot fi rezervate aici: