TradițIE și feminitate

TraditIE si feminitate

Loc: Galeria ICR Berlin, Reinhardtstr.14, 10117

Perioada de vizitare a expoziției a fost prelungită până la data de 27 august 2021.

Vernisaj: Vineri, 9 iulie 2021, orele 16.00 - 22.00. Din pricina măsurilor restrictive impuse de situaţia actuală, participarea la vernisaj este posibilă doar cu înscriere în prealabil aici

În data de 9 iulie,  va avea loc în Galeria ICR Berlin vernisajul expoziției de ii tradiționale românești, datând din perioada interbelică până în zilele noastre, din colecția Virginiei Linul,  doctor in etnografie, creator popular, şi antreprenor. 

 Dr. Virginia Linul este născută într-o familie de meșteșugari din comuna Salva, județul Bistrița- Năsăud, unde a învățat de mic copil arta cusutului și tehnicile realizării costumului popular. 

În timp, a conștientizat că ceea ce a învățat în familie are o valoare inestimabilă, iar confirmarea a venit în momentul în care a participat la diferite festivaluri și târguri internaționale precum: SmithsonianFolklife Festival, la Washington, Summit-ul International CransMontana din Elveția, Târgul Internațional de Turism din Londra, Târgul International de Turism din Moscova, Germania și altele unde munca i-a fost apreciată și recunoscută. Milano, Bruxelles, Paris, Barcelona, Madrid, Budapesta, Izmir, Dubai, Amsterdam, Sardinia sunt doar o parte din orașele în care ea și-a lăsat amprenta, promovând costumul popular românesc. 

Astăzi, Dr. Virginia Linul colaborează pe partea vestimentară cu ansambluri profesioniste de dansuri populare din întreaga țară, cum ar fi: Ansamblul Artistic „Mureșul”, Ansamblul profesionist „Dor Românesc” Bistriţa, Școala de dans românesc Larisa și Marin Barbu, Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, Ansamblul Folcloric Studențesc „Mărțișorul”, cât și cu artiști cunoscuți precum: Nea Marin, Andra șamd. 

Dr. Virginia Linul este și inițiatorul proiectului ,,Ziua Costumului Popular”, eveniment care, în mai 2017, a adunat peste 10.000 de oameni din toate părțile țării, la Năsăud. Evenimentul a marcat 2 recorduri mondiale validate de reprezentantul Guinnes Book și anume: (1) cel mai mare număr de oameni îmbrăcați în costum popular și (2) cel mai mare număr de persoane îmbrăcate în costum popular care dansează concomitent (Roata de la Runcu Salvei). 

În anul 2019 dr. Virginia Linul a lansat prima carte intitulată Portul popular năsăudean.Origini. Valori. Evoluții. Din istoricul veșmintelor din Țara Năsăudului. Secolul IX -XX,publicație care are la bază o cercetare amplă despre costumele populare din zona Văii Someșului. În anul 2020 a devenit realitate un alt proiect de suflet al dr. Virginia Linul și anume CasaCostumului Popular - Virginia Linul, din Salva, un loc în care se poate vedea partea de istorie, creație și inovație a costumului popular. 

Website: www.costumepopulare.ro

https://www.facebook.com/LinIAtraditionala 

https://www.facebook.com/casacostumuluipopularvirginialinul 

În cadrul expoziției, vor fi expuse ii /cămeși din zona etnografică Valea Someșului, subzona Valea Sălăuței, din vechiul ținut grăniceresc Țara Năsăudului.​

Ia sau cămeșa  a devenit simbol național, fiind recunoscută şi internațional ca fiind specific românească, lucrată manual cu motive florale și geometrice, în registre coloristice de o frumusețe rară, care pune în valoare și înnobilează femeia care o poartă. Începând cu anul 2013, Ziua Universală a Iei este sărbătorită anual, pe 24 iunie, de Sânziene, fiind preluată cu succes și de către comunităţile româneşti din peste 100 de oraşe, din 48 de ţări.