Târgul de Carte de la Londra. Ziua a treia

Ultima zi a prezenței noastre la Târg s-a încheiat cu cea mai bună veste posibilă: Carmen Bugan, a cărei carte autobiografică despre curaj și persecuție în România comunistă, Burying the Typewriter (Mașina de scris îngropată), am lansat-o în prima zi, a fost inclusă în lista scurtă a prestigiosului Premiu Orwell!
Primul scriitor român care primește această nominalizare, Carmen Bugan se află într-o companie extrem de onorantă, alături de A.T. Williams (A Very British Killing: The Death of Baha Mousa), Pankaj Mishra (From the Ruins of the Empire), Clive Stafford Smith (Injustice), Richard Holloway (Leaving Alexandria), Raja Shehadeh (Occupation Diaries) şi Marie Colvin (On the Front Line: The Collected Journalism of Marie Colvin).

La standul României, însă, momentul cel mai important l-a constituit ultimul eveniment public din seria organizată de Institutul Cultural Român, intitulat Romania: Travels, Expectations, Discoveries – un dialog în jurul cărților de călătorie și a ghidurilor turistice despre România publicate în Marea Britanie, dar și a percepțiilor britanice cu privire la România și cultura română.

Discuția a fost moderată de jurnalistul Răzvan Marc, directorul Biroului de Turism al României la Londra (partener al ICR la această ediție a Târgului), și i-a reunit pe câțiva dintre autorii celor mai cunoscute relatări despre România: Tim Burford, ce a semnat, printre altele, Hiking Guide to Romania (1996), Romania: The Rough Guide (1998), The Rough Guide to Romania (2011); Lucy Abel-Smith, scriitoare şi istoric de artă, care pregătește un Festival al Cărţii româno-britanic la Sibiu; Charlie Ottley, carismatica vedetă a Travel Channel, autorul deja celebrului film Wild Carpathia; și Bronwen Riley, autoarea unei superbe declarații de dragoste pentru România montană, publicată sub forma unui album de lux la capătul unor sejururi îndelungate în țara noastră.

Buni cunoscători ai României (și ai limbii române, în cazul unora), vorbitorii au pus în evidență extraordinara atractivitate a României ca destinație de călătorie. În special natura uimitoare și diversă, încă bine conservată, și universul tradițional românesc li s-au părut atú-urile unei țări care e capabilă să devină a importantă destinație a turismului european și internațional. Bronwen Riley, deși o mare iubitoare a traseelor montane, a pledat și pentru București care, în special grație arhitecturii diverse, nicidecum compromisă iremediabil, în opinia ei, de transformările ultimului deceniu comunist, poate fi o destinație foarte interesantă.

Întrebați care sunt amintirile cele mai durabile ale sejururilor românești, în primul rând oamenii – descriși ca primitori și calzi - au fost pentru fiecare dintre cei patru vorbitori descoperirea cea mai entuziasmantă și memorabilă. În mod surprinzător, deși provocați să evoce amintiri mai puțin plăcute sau chiar temeri, nimeni nu a putut numi multe episoade dezagreabile. Ceea ce însă toată lumea a accentuat a fost că elementele unice ale ofertei românești, fie că e vorba de patrimoniul natural, de fauna uimitoare sau de satul românesc, reprezintă o veritabilă memorie ecologică și culturală a Europei, care e imperativ să fie conservată.