Susținerea participării unor artiști români în cadrul expoziției „(not) standing in line / (nem) beállni a sorba”

Institutul Cultural Român de la Budapesta sprijină participarea a trei artiști români, Flaviu Rogojan, Virginia Lupu și Florin Flueraș, în cadrul proiectului expozițional „(not) standing in line / (nem) beállni a sorba”.

Vernisajul expoziției va avea loc luni, 19 mai 2025, de la ora 18:00, la Artus Studio, un spațiu creativ deschis și un loc de întâlnire între oameni, idei și forme de artă. Aceasta va putea fi vizitată în perioada 20 mai - 10 iunie 2025.

(not) standing in line / (nem) beállni a sorba” este o expoziție de grup care redă realitățile lumii contemporane, cu extremele ei din ce în ce mai frecvente, mediul socio-politic tulbure, perspectiva cultural-ecologică îndoielnică și contradicția inerentă a naturii umane. Lucrările explorează noțiunile individualului și ale comunității, conformității și nealinierii și, prin intermediul acestora, libertatea.

Artiștii expozanți: Borsos Lőrinc, Máté Dobokay, Flaviu Rogojan (RO), Florin Flueraș și Ion Dumitrescu (RO), Andrea Katalin Gulyás, Lilith's Legacy (Andrea Júlia Fajgerné Dudás, Bea Kusovszky, Orsolya Oláh), Boglárka Milinszki, Norbert Kuki (SK), Ede Sinkovics, Liza Szabó și Virginia Lupu (RO), abordează dilemele adaptării și rezistenței din poziții și perspective distincte, ceea ce face ca întrebarea centrală să fie și mai presantă: ce norme urmăm și când alegem o altă cale?

Proiectul propus de Virginia Lupu încearcă să exploreze superstiții, practici magice și vrăjitorie din cultura romă, oferind în același timp o înțelegere profundă și nealterată a unui aspect esențial dintr-o cultură aflată la marginile societăţii.

Virginia Lupu (n. 1990) este o artistă fotograf din Timișoara. Ea caută să-și prezinte personajele așa cum există și coexistă în societate, fără a le altera reprezentarea pentru a corespunde unor norme, așteptări sau stereotipuri sociale. Această practică este vizibilă cu precădere în proiectul său dedicat vrăjitoarelor rome, TinTinTin. Începând cu practicile magice adânc înrădăcinate în mentalitatea colectivă, acest proiect propune demistificarea practicilor spirituale alternative prezente în contextul românesc. În cultura vizuală românească, practicile oculte și magice lipsesc.

Florin Flueraș (n. 1978) a studiat coregrafia și psihologia la universități de profil din țară și din străinătate. Prin lucrările sale explorează componenta politică a artei și componenta estetică a politicii – în principal prin practici și idei în jurul conceptului de post- spectacol. Florin Flueras a lucrat și și-a prezentat lucrările în contexte precum: Tanzquartier -Wien/Austria, DeSingle -Antwerp/Olanda, Bouge B Festival, Springdance - Utrecht/Olanda, Tanz Schritt Weise Festival -Graz/Austria, Power Station -Ljubljana/Slovenia, Kaai Theatre -Brussels/Norvegia Jardim -Berlin/Belgium și H. Ecuatorial -Sao Paulo/Brazilia.

Flaviu Rogojan (n. 1990) este un artist multidisciplinar, curator și manager cultural din Cluj-Napoca. A studiat fotografia și artele plastice la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. Prin operele sale explorează natura interconectată a vieții noastre, inspirându-se din știință, tehnologie, jocuri video și cultura internetului. Între 2020 și 2022, a fost director de program și curator al Galeriei Zina din Cluj. Expoziții personale selectate: Lonesome (2023, Rover Wunderkammer Naturalia, Bad Cannstatt, Stuttgart) și Hax! (2019, Galeria Klubovna, Brno). Spectacole de grup selectate: Revelații dintr-un tărâm apropiat (2025, La Cave, Institutul Francez, Cluj-Napoca), Currently Available (2023, Akademie Schloss Solitude, Stuttgart), Triumf Amiria, You Feel and Drift and Sing(2021, Combinatul Fondului Plastic, București), Our Other Biennial(En20020) Biennial(Timișoara).

Artus Studio este mai mult decât un spațiu expozițional: este un atelier de creație viu, organic, în care coexistă diverse discipline artistice, abordări și creatori, adesea inspirându-se reciproc. Este un spațiu independent, non-profit, care se dezvoltă pe baza diversității și care nu susține o singură direcție, ci deschide posibilități artistice. Acesta servește drept locul ideal pentru o expoziție care încearcă să atragă atenția prin diferențele, asemănările și atitudinile noastre individuale și comune.