Stadiul pregătirilor pentru Salonul de Carte de la Paris

Institutul Cultural Român coordonează participarea României ca invitat de onoare la Salonul Internațional de Carte de la Paris, desfășurat anul acesta în perioada 22-25 martie. Pentru o cât mai bună vizibilitate a literaturii române la Paris, ICR cooperează cu Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, cu asociațiile de editori, cu autori, cu universități din România și cu alte instituții.
Din partea ICR, directorul ICR Paris, Alexandru Dobrescu, și comisarul general al standului României, Ramona Călin, se ocupă nemijlocit de organizare, în coordonarea vicepreședintelui Horia Gârbea și a directorului general Ștefan Popescu.
Întrucât există interes pentru modul în care se desfășoară organizarea, Biroul de Presă al ICR face următoarele precizări:

Pregătirile pentru participarea României la Salonul de Carte de la Paris sunt în grafic și înaintează conform proiectului. Așa cum s-a comunicat, organizatorii francezi au transmis lista invitaților, pe care au stabilit-o, în luna martie 2012, împreună cu fosta conducere a ICR. În vederea unei reprezentări mai ample și mai substanțiale a autorilor români, Ministerul Culturii din România a făcut cunoscută lista propriilor invitați, iar ICR a publicat, de asemenea, lista invitaților săi. Totodată, ICR a invitat autorii români rezidenți în Franța să participe la Salon, dar și asociațiile de editori și universitățile din țară.

A început procesul de preluare a volumelor care vor fi prezentate la standul României, care se află în curs de realizare sub conducerea designerului francez Phillipe Guillet. Consilierul de imagine al Institutului Cultural Român este arhitecta Anda Ștefan. Compania care asigură construcția efectivă a standului României este ReedExpo, dar unele elemente vor fi realizate în comuna Vălenii Somcuței din Maramureș de creatori populari. Pentru închirierea standului României, de 400 mp, Institutul Cultural Român a deblocat 130 000 de euro.
Partenerul ICR pentru alimentarea standului Romaniei cu publicații este librăria Cărturești. Vor fi expuse atât cărți românești în limba franceză și română, cât și cărți ale unor autori români apărute în Franța în ultimii ani. Asociațiile de editori au fost înștiințate despre întâlnirile programate pentru editori în preziua târgului, organizate de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Sindicatul Național Francez al Editorilor. Editorii români și francezi vor avea la dispoziție 45 de mese rotunde și seminarii pentru a discuta despre problemele piețelor editoriale din România și din Franța. De asemenea, va fi organziată o bursă a editorilor, pentru a facilita contactele între asociațiile de editori români și francezi.
Programul evenimentelor ce se vor desfășura la Salon, atât la standul României cât și în alte spații publice, este în curs de finalizare, urmând să fie comunicat participanților și presei după ce va fi validat de Institutul Francez din Paris. Alături de mese rotunde și dezbateri pe tema romanului românesc contemporan, a poeziei românești contemporane și a altor genuri (teatru, BD), vor avea loc lansări de carte dar și dezbateri despre România. Un dialog despre Europa, între Neagu Djuvara și Jean d’Ormesson, va fi organizat în spațiul expozitional românesc. Un seminar despre posibilitățile de investiții din țara noastra va avea loc, în parteneriat cu grupul de prietenie Franța-România de la Adunarea Națională și o serie de mari companii franceze. La Muzeul Științei va fi prezentat proiectul laserului de la Măgurele, unul dintre cele mai mari proiecte științifice din lume, manifestare care are drept scop prezentarea României și ca o țară a știintelor exacte. În colaborare cu Organizația Internațională a Francofoniei și cu Agenția Universitară a Francofoniei, ICR va organiza pe durata Salonului Cărții expoziții, seminarii și conferințe în mai multe universități pariziene, pentru a face cunoscută vocația francofonă a României. Universitățile românești au fost invitate de ICR să participe la Salonul Cărții atât cu carte francofonă, cât și la organizarea manifestărilor conexe.
A fost definitivat conținutul broșurii de prezentare a autorilor români invitați de partea franceză și este în curs de traducere o broșură cu toți autorii care vor reprezenta România la Salon. Responsabilii sunt în contact permanent cu instituțiile abilitate din Franța și vor conlucra în continuare pentru a asigura desfășurarea optimă a activităților Salonului.

În ceea ce privește comunicarea, parteneriatele cu TV5 și France 2 ca și alte forme specifice sunt contractate și în curs de realizare. În lunile februarie și martie, o echipa France 2 va realiza în București două transmisiuni în direct, a câte 45 de minute fiecare, în cadrul cărora vor fi prezentați oameni de cultură din România.
Cu ocazia Salonului Cărții din Paris va avea loc și o ceremonie de semnare a unui parteneriat global între ICR și Institutul Francez.

Ca urmare, putem afirma, cu două luni înainte de deschiderea Salonului de Carte, că pregătirile nu doar că se află în grafic, ci chiar anticipează cu mult rezolvarea optimă a tuturor problemelor.