Spotlight Romania - O retrospectivă cinematografică a Festivalului de Film de la Cottbus 2022 la Berlin

Festivalul de Film de la Cottbus (FFC) este unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale de film din Europa de Est. Acesta oferă o imagine de ansamblu unică asupra cinematografiei actuale din Europa Centrală și de Est.

În 2022, FFC a avut în prim plan România. Secțiunea Spotlight Romania a fost interesată de următoarea generație de cineaști români și de cinematografia românească contemporană. Selecția de filme a arătat creativitatea neîntreruptă a scenei cinematografice românești.

Institutul Cultural Român„Titu Maiorescu”prezintă acum patru dintre filmele selectate la Berlin, pe 18 și 19 martie!

Il Kino, care a fost, de asemenea, unul dintre locurile de desfășurare ale Berlinalei din acest an, servește ca un loc de dezbatere și întâlniri. Aici dorim să facem schimburi de idei despre practicile curatoriale ale festivalurilor de film și despre oportunitățile și provocările pentru filmele est-europene, oferind, astfel, filmului românesc un forum suplimentar.

Începând cu anul 2023, evenimentul Festivalul de film din Cottbus ca invitat la Il Kino va avea loc o dată pe an.

Duminică, 19 martie, seria de filme va fi urmată de o discuție cu Bernd Buder, directorul de program, și Peter Domsch de la European Film Market de la Berlinale.

Moderatoarea va fi Judith Albrecht.


În program:


Sâmbătă 18 martie: ora 19.00

THE INHERITANCE (scurtmetraj)

Moștenirea (regia: Marian Fărcuț, 2021) este un scurtmetraj bazat pe o poveste reală care a avut loc în micul oraș Salonta. După moartea unui bătrân, îngrijitorul acestuia sună la poliție și începe să facă planuri pentru înmormântare, dar ceva pare să fie în neregulă...

R.M.N. (lungmetraj, RO/FR/BE, 125 min.)

R.M.N. (regia: Cristian Mungiu, 2022) prezintă o dramă socială fantomatică într-un sat românesc de munte. Matthias se întoarce în grabă acasă de la munca sa la un abator din Germania, deoarece fiul său Rudi a văzut ceva misterios în pădurea locală și a rămas tăcut. În același timp, sosirea a trei muncitori din Sri Lanka aruncă comunitatea multietnică a satului într-un haos de neîncredere și xenofobie.


Duminică, 19 martie: ora 11.00.

ÎN NUMELE TATĂLUI (scurtmetraj)

În numele tatălui (regia Vladimir Dembinski, 2021) este un thriller psihologic întunecat care se petrece într-un sat izolat din Transilvania. De când mama ei a dispărut, Emma trăiește singură cu tatăl ei într-o atmosferă austeră, dar într-o zi crede că și-a văzut mama în mulțimea din piață și începe să aibă îndoieli.

VULTURII DIN ȚAGA (documentar, RO/SK, 74 min.)

Vulturii din Țaga (regia: Adina Popescu & Iulian-Manuel Ghervas, 2022) este un documentar care prezintă cu umor subtil viața de zi cu zi a echipei de fotbal din satul Țaga (Transilvania) și îi urmărește pe "Vulturi" în timp ce își împart zilele întreonomastici, nunți și meciuri de fotbal.